Polens valrörelse inför söndagens val handlar om satsningar på välfärd och barnfamiljer. Någon våldsvåg finns inte i landet. Det styrande konservativa partiet Lag och rättvisa (PIS) leder i opinionsmätningarna.

Livet i Polen är bättre nu. Polackerna tjänar mer och har tillgång till bra universitet. Det säger en väljare som tänker röstar på sittande regeringspartiet.

När Jaroslaw Kaczynski, partiledare för det konservativa Lag och rättvisa håller valtal strömmar väljarna till.

– Jag är här för att lyssna på talet och försäkra mig om att det är rätt val för mig, säger en väljare till TT:s utsända.

Oppositionen splittrad

Han vill se mer satsningar på kärnkraft och tycker att en stark framtida ställning för Polen i Europa bör säkras. De starka familjevärderingar som kännetecknar Lag och rättvisa, och abortförbud intresserar honom däremot mindre.

– Jag har inte riktigt bestämt mig i de frågorna. Men vad gäller abort ska det inte bara vara upp till kvinnor att avgöra, män är ju också en del av samhället.

Jaroslaw Kaczynski talar om hur splittrad opposition är. Oppositionen leds av Medborgarplattformens Donald Tusk, som tidigare varit ordförande för Europeiska rådet.

– Varför kommer Tusk tillbaka till Polen? frågar Kaczynski retoriskt.

– För det första vill han att beslut som gäller Polen ska fattas utanför vårt land. I Bryssel, eller rättare sagt i Berlin, varnar Kaczynski.

Löfte: Bli bättre än Sverige

Lag och rättvisa kan vara på väg mot sin tredje mandatperiod vid makten. Med Kaczynski vid rodret har man bland annat genomfört en rad förändringar i rättssystemet som fått kritik från Bryssel. Samtidigt har många polacker gynnats av partiets generösa välfärdspolitik – barnbidrag, höjda minimilöner och satsningar på pensionärer. Den katolska profilen är stark.

Samtidigt driver partiet en hård linje i migrationsfrågan, lovar sänkt inflation och bättre ekonomi – den ska bli starkare än Tysklands, Nederländernas, Danmarks, lovar Kaczynski nu från scen.

– Och Sveriges! fyller han i.

”Har en stark demokrati”

Livet i Polen har blivit bättre under partiet, säger en av åhörarna på 35 år till TT. Hon har valt att flytta hem till Polen igen, efter sex år i Storbritannien.

– Deras program är bra för människor, de gör mycket bra, exempelvis ger bidrag. För ett par år sedan hade familjer stora problem, de kunde inte skicka sina barn till universitet eller åka på semester. Nu lever de bättre.

Hon håller inte med kritikerna av partiet som talar om odemokratiska reformer.

– Den andra sidan säger det, men jag tycker att vi har en stark demokrati nu jämfört med tidigare.

– Jag kan ju tala med dig här, och jag är inte rädd!

Polen var ockuperat av kommunistiska Sovjetunionen från andra världskrigets slut till dess muren föll 1989. Polackerna vet vad förtryck innebär. Lag och rättvisa är nationalistiskt medan oppositionen är lojal med Bryssel.

Tredje parti kan bli vågmästare

De två stora regeringsalternativen utmanas av ett nytt parti, Konfederationen, som är en sammanslagning av tre små partier. Detta parti kan bli vågmästare och avgöra vilken sida som får regera.

Partiet kampanjar med ett program för låga skatter, avvisande av migration till Polen och för att minska stödet till Ukraina och ukrainska flyktingar, rapporterar brittiska The Guardian.

Valanalytiker i Polen menar att om PiS bara behöver en handfull parlamentsledamöter för att bilda en regering, kan de försöka uppvakta Konfederationen för att få partiet att stödja en minoritetsregering.