Ända sedan Göran Perssons regering har utredningar skett om hur medborgarskap ska kunna återkallas. Men till slut har ingenting hänt. Passiviteten har varit total. Nu vill Jimmie Åkesson göra det möjligt att återkalla svenska medborgarskap, så som sker i Danmark, Norge, Tyskland med flera länder.

Sverigedemokraternas partiledare intervjuas idag i Expressen. Där säger han att mer måste göras än att utvisa dem som saknar skäl att vara i Sverige. Brottsligheten fortsätter öka, nu med sju mordbränder den senaste natten i Stockholm.

– Jag tror inte att det finns någon annan lösning än att börja titta på att riva upp medborgarskap, säger Åkesson.

Att göra det möjligt för staten att dra tillbaka medborgarskapet för personer som Rawa Majid, även kallad kurdiska räven, är enligt Åkesson ”en lågt hängande frukt”. Men han öppnar samtidigt dörren för att även dra tillbaka medborgarskap på andra grunder. 

– Det vi har sagt hittills är att man borde kunna titta på medborgarskap för terrorister och för gängkriminella. Att man jämställer den typen av brottslighet. Det betyder ju att du frångår principen om allas likhet inför lagen. Och har du väl börjat göra det kan man ju faktiskt ta det resonemanget längre. Och jag är absolut beredd att göra det, i det läge vi befinner oss i, säger han.

Oändliga utredningar – inget resultat

I inslag i Riks går Daniella och jag igenom hur tafatt och passiv tidigare regeringar varit. Den fösta utredningen om hur medborgarskap skulle kunna återkallas kom 2006, under Göran Perssons tid som statsminister. Den gången tillsattes utredningen efter att det avslöjats att Migrationsverkets anställda sålt svenska medborgarskap för pengar till som inte skulle haft något.

Ingenting hände.

En annan utredning om medborgarskap 2013 slutade i den obetydliga lagen om att de som fått medborgarskap ska bjudas in på ceremoni om det.

Krav restes några år senare om att IS-terrorister skulle bli av med sina svenska medborgarskap. Inte heller då skedde någonting.

Se inslaget här: