Kommunstyrelsen i Göteborg ”beslutade” igår att ingen anställd kommer att behöva tillämpa anmälningsplikt kring de som olagligen befinner sig i landet, om en sådan lag införs. Det är ett juridiskt haveri från vänstermajoriteten i landets andra stad.

KOMMENTAR. Att politiker i en kommunstyrelse bestämmer sig för att inte följa svensk lag utan uppmana kommuntjänstemän i myndighetsutövning att bryta mot kommande lagstiftning är häpnadsväckande. Dessa vänsterpartier, alltså S-V-MP-C, tycker att man kan strunta i lagar som riksdagen stiftat därför att man inte gillar dem. Med den hållningen blir Sverige en anarki.

Opinionsbildande avsikt

Nu är nog tanken att beslutet i kommunstyrelsen ska fungera som opinionsbildande stöd för dem som är emot att offentliganställda i enlighet med Tidöavtalet kan komma att få uppgiften att rapportera till polisen om dem som befinner sig i Sverige olagligen, alltså stannar i landet i strid med domstolsbeslut.

Men även som symbolhandling är kommunstyrelsens agerande vedervärdigt.

Gynnar gängkriminaliteten

Det stora vinnarna är inte bara migranter som saknar asylskäl, utan också den klan- och gängkriminaliteten. Det är de som lever i skuggsamhället som kriminella kan sätta sina klor i. De kan tvingas att begå brott eller blir billig arbetskraft, i något som kan kallas människohandel.

Nu ger västerpartierna i Göteborg en stor opinionsseger för gängkriminaliteten. Det ”goda” är att strunta i lagarna, menar de. I verkligheten blir det tvärtom så att de onda kriminella, mördarna och utsugarna gynnas. Deras liv blir lättare när kommunanställda blundar. Tidigare rapporter i staden visar att kommunanställda redan är så rädda för kriminella att de upplåter kommunala lokaler för att lagra vapen som används för att mörda.

Land ska med lag byggas

Oavsett vad syftet är så måste politiker visa att man respekterar landets lagar. Om politiker börjar strunta och obstruera mot lagarna, varför kan inte alla andra göra det?

En som reagerat på beslutet i Göteborgs kommunstyrelse är riksdagsman Mattias Karlsson (SD).

– Helt otroligt faktiskt, att en kommun fattar formella beslut om att uppmana sina anställda att inte följa demokratiska beslut som fattas av regering och riksdag. Det är ett medvetet underminerande av staten, nationen, demokrati och lag och ordning från vänsterns sida, skriver han i sociala medier.

Karlsson påpekar att ”papperslös” är en utländsk medborgare som illegalt befinner sig i Sverige. En sådan person var terroristen Akilov som dödade fem personer på Drottninggatan i Stockholm 2017.

– Är vänsterstyret i Göteborg verkligen beredda att bära det fulla ansvaret nästa gång något liknande händer?

Kommunstyrelsen borde åtalas om uppmaningen inte dras tillbaka

Kommunanställda som har ansvar för myndighetsutövning, exempelvis beviljar socialbidrag, måste följa lagen. När kommunstyrelsen uppmanar sina anställda att begå tjänstefel och bryta mot lagarna är det ju en sorts uppvigling till brott. Det borde innebära att dessa politiker kan åtalas, om de fortsätter uppmanar anställda att inte ”lyda” rikets lagar.

Talande är att kommunstyrelsens politiker inte låtit kommunens tjänstemän (kommundirektören eller kommunjuristen) bereda frågan, utan gått till beslut på vänsterpolitikernas egna amatörmässiga skrivningar.

*

Se inslag i Riks där ämnet analyseras: