Efter sommaren har flera stora redaktioner i sina poddar analyserat varför Sverigedemokraterna går framåt i opinionen ”trots” att de kritiserar islam och står upp för svensk yttrandefrihet.

Säsongens andra avsnitt av Riksronden tittar på de analyser som Dagens Nyheter och Sveriges Radio gör i sina politikpoddar, ”Älskade politik” resp ”Dagens eko”.

Det är som att journalisterna ser SD:s islamkritik isolerat och inte alls frågar sig om den är befogad. Man relaterar till politiska spelet men inte till verkligheten och om man faktiskt kan anse att det finns allvarliga samhällsproblem med korankravaller, hot om terrorism och utländska påverkanskampanjer mot Sverige.

Vi som håller i podden har dock lite olika ingångar. Richard Sörman är hårdare i omdömet om hur medieredaktionerna villar bort sakernas tillstånd, medan jag ändå tycker att journalisterna numera har en mer respektfull ton gentemot Sverigedemokraterna och ser partiet som en legitim aktör på den politiska scenen.

Se veckans avsnitt här:

Se tidigare avsnitt i spellista hos Youtube