Socialdemokratin rycker på axlarna åt alla felslut partiet gjort på senare år. Man stängde sex kärnkraftreaktorer och orsakade elkris. Man öppnade landets gränser och har orsakat en våldsvåg i Sverige som hela världen förundras över.

Återigen låtsas Magdalena Andersson som det regnar. Inte kan väl det fina socialdemokratiska partiet ha fattat så grovt oansvariga och skadliga beslut? Neeeeeeej då.

Nu vill Andersson ”ta Sverige framåt”, utan att titta tillbaka.

Och flera medier, som SVT och DN, är socialdemokratiska hejarklackar och menar att utkräva ansvar är onödigt ”blame game”.

Den som inte lär av misstag är körd

Att försöka dölja sina misstag, att förtränga pinsamma sanningar om vad man gjort galet, är en naturlig mänsklig reaktion. Men den duger inte i politik som handlar om att styra ett land med 10 miljoner invånare.

När Socialdemokraterna nu försöker skyla över sina fruktansvärda misstag tror de att de ska komma undan, inte minst med hjälp av medierna. Men även om stora medier går i partiets ledband och hjälper till att kamouflera missgreppen, återstår den egna oförmågan att göra rätt.

Den som inte erkänner sina misstag och lär den läxa misstagen ger, kommer inte framåt. Utvecklas inte. Förmår inte göra rätt framåt.

S erkänner att SD haft rätt

Det Socialdemokraterna gör nu är att i panik kopiera Sverigedemokratiska förslag och lägga fram dem som sina egna. Senaste exemplet är att kalla in militär hjälp åt polisen i kampen mot klan- och gängbrottsligheten. Varför kopierar Magdalena Andersson SD:s förslag, som man i åratal dömt ut som oseriösa? Därför det enda man vet är att SD haft rätt och det egna partiet fel.

Om man inte begriper själv, är det säkrast att kopiera dem som man vet har förstått och agerat smart.

Så bakvägen erkänner Socialdemokratin att Sverigedemokraterna haft rätt hela tiden.

Gör om samma misstag

Det farliga med att S inte erkänner sina grova felsteg är att om de får tillbaka makten kommer de att upprepa dem. När de inte längre i opposition kan kopiera SD, utan igen får möjlighet att hålla i taktpinnen kommer man att göra fel igen.

Det som stärker den prognosen är att S kommer att behöva samarbeta med MP, V och/eller C för att få tillbaka statsministerposten efter ett val som ger rödgröna majoritet.

Dessa småpartier tror fortfarande på ”mjuka” åtgärder mot våldet och är fortsatt emot kärnkraft.

För att återfå statsministerposten, det som är viktigare än allt annat för Socialdemokratin, måste partiet ge småpartierna vad de vill ha. Alltså åter öppna gränserna och avveckla kärnkraft.

Måtte väljarkåren vara smartare än att man ger dessa partier makten tillbaka.