När partiledaren Magdalena Andersson inte tagit de allvarliga misstankarna om samröre mellan partiet och kriminella på allvar har massavhopp av S-medlemmar skett i Botkyrka. Nu kritiserar också tidigare S-topp hur partiet hanterar situationen.

Niklas Nordström, tidigare SSU-förbundsordförande och kommunalråd i Luleå, är kritisk till hur Socialdemokraterna har hanterat turbulensen i Botkyrka. Det säger han till magasinet Fokus (betalvägg).

Signal: Gör ingenting mot kriminella

Han menar att partiledningen sänder en skadlig signal om att inte ”vända på några stenar”.

– En enda person har fått avgå i den här härvan. Och det var hon som ville vända på en sten för att komma till rätta med brottsligheten […], säger Nordström med hänvisning till att Ebba Östlin (S) tvingades bort som kommunstyrelsens ordförande.

S har ny väljarbas

Enligt Nordström väljer partiet att ”låtsas som att det regnar” eftersom Botkyrka är en viktig kommun för att vinna val. Han menar att Socialdemokraterna istället är angelägna om att inte stöta sig med de väljare som finns i Botkyrka och andra kommuner med liknande demografi.

– Socialdemokraterna har successivt bytt ut sin väljarbas. Det är inte längre löntagarnas parti, inte ett parti för dem som arbetar och går till jobbet, säger Nordström.