Det går ofta fort för Socialdemokraterna att byta nej till ja. Först anser man Sverigedemokraternas förslag är överdrivna och polariserande. Sedan lägger man fram dem själva.

Senaste exemplet är att om polisen ska kunna ta hjälp av militären mot gängkriminella.

Nu föreslår Magdalena Andersson (S) att militären ska kunna sättas in mot kriminella. Den nya våldsvågen som slagit till i Sverige kräver nya åtgärder, säger hon nu.

Men när Sverigedemokraterna fört fram denna idé under mer än sex år har Socialdemokraterna alltid varit tvärt emot.

När SD-företrädare i Skåne föreslog det 2017 reagerade S-kommunalrådet Andreas Schonström. Han ansåg att ”SD överdrivet och polariserar debatten” och att det var ”bananrepublik” att använda militären.

Morgan Johansson (S): ”Inte aktuellt”

Morgan Johansson (S) avvisar idén om att sätta in militär mot kriminella gängen 17 januari 2018. Detta sedan Jimmie Åkesson föreslagit det i en partiledardebatt.

– Det ser jag inte som aktuellt. Vi har de polisiära resurser som vi behöver ha för att stävja det här våldet. Vi har kraftsamlat just i de områden vi pratar om, säger han.

Ulf Kristersson ville inte heller sätta in militär.

– Se till att polisen får bättre förutsättningar för att göra sitt viktiga arbete, men blanda inte samman militär och polis, sa han i en intervju med TV4.

”Populism”

Den ledande socialdemokratiske opinionsbildaren Anders Lindberg skrev i Aftonbladet 2021 att ”Soldater mot gäng är farlig populism”. Försvaret behöver en bred folklig förankring och starkt stöd för att fungera, skrev han. Men skulle soldater skickas ut i svenska förorter lär förtroendet knappast bestå.

”Inget polisen efterfrågar”

I somras frågade SVT Magdalena Andersson hur hon såg på militärt ingripande:

Justitieminister Morgan Johansson (S) i intervju.

2018 föreslog SD att militär skulle kunna sättas in för att bekämpa gängen. Nu har det gått fem år och det har forstatt skjutas. Hur ser du på det förslaget?

– Det är ju inget som polisen efterfrågar eller bedömer skulle vara något som snabbt skulle kunna bryta utvecklingen, men är det så att polisen skulle bedöma att det skulle vara hjälpsamt är det så klart något jag skulle vara beredd att överväga, svarade S-ledaren.