Statsminister Ulf Kristersson meddelade igår att anslagen till rättsväsendet höjs från 69 till 90 miljarder kronor till 2026. Det är tyvärr nödvändigt. Men pengar räcker inte.

Många erfarna poliser har slutat eftersom polisorganisationen är i kaos, där erfarenhet och kunskap inte räknas. Mordutredare har berättat hur förra regeringen anställt icke svenskspråkiga i polisen ”som inte skulle kunna fånga en katt” för att höja statistiken på polisanställda.

Polisen saknar kompetens

Att lösa grova brott kräver intelligens, erfarenhet och utredningsresurser i form av forensisk kunskap. Allt detta har erfarna poliser slagit larm om att det inte längre finns i polisorganisationen.

Hur många lågutbildade som än blir ”polisanställda” spelar ingen roll. De kan inte lösa grova brott och få gärningsmän gripna och än mindre få dem fällda i domstol.

Pengar räcker alltså inte, om de används på fel sätt. Och mycket talar för att nuvarande polisorganisation använder pengarna för att skapa statistik (”pinnar”) som ser bra ut, snarare än en organisation med kompetent ledarskap.

Poliser ska inte signalera att de är ”ledsna”

Det är höjden av inkompetens när ordningsmaktens chefer sprider bilden av att de sitter och gråter på polisstationerna och är ”ledsna” över att de inte klarar av att stoppa våld och brott.

En sådan polisorganisation kan lika gärna läggas ner.

Polisen ska ha kompetens att leda krigsliknande operationer för att med all kraft slå ner upplopp som hotar allmänheten och deras egendom.

Polisen ska ha intelligens nog att ligga före kriminella i strategi och taktik. Kompentens att överträffa buset och fånga in dom så fort de är i färd med att begå brott.

Polisen måste vara på hugget. Inte bara gå in efter att samhället är sönderslaget och titta på övervakningsfilmer för att se vem man kan lagföra.

Polisen kräver ett helt nytt ledarskap

Det är uppenbart att polisen kräver ett helt annat ledarskap än det som gällt sedan omorganisationen 2015. Regeringen måste, när förordnandet för nuvarande rikspolischef går ut i februari, tillsätta en chef som inte är smittad av nuvarande tafatta organisation men samtidigt har erfarenhet av polisarbete. Att utse en polischef med erfarenhet från utlandet vore det bästa. En dansk polischef, eller från New York. Eller svensk med utlandserfarenhet.

Någon som kan se till att få ordning på polisorganisationen. Pengarna kommer. Nu fattas bara förmåga att använda dem med smarta metoder.