Bränsle- och drivmedelsbranschen rasar mot att skatten på bensin och diesel sänks. Att dessutom reduktionsplikten kraftigt ska sänkas får hård kritik. Men i opinionsmätningarna visar väljarna att de tycker regeringen gör för lite.

Politik är inte enkelt. Idag publicerar Sveriges Radio en opinionsmätning som frågat de väljare som inte längre stöder regeringspartierna varför de byter parti. Kristdemokraterna tappar till 2,6 procent visar en väljarbarometer som Indikator Opinion gör för Ekot. Mätbolaget har frågat dem som lämnar om orsaken.

”När vi ser på KD då säger de att det har med brutna vallöften att göra,” säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator Opinion.

Alltså: väljarna tycker att bränsleskatterna har sänkts för lite och för långsamt.

Bränslebranschen mot sänkta skatter för bilister

Men oljebranschen är istället arga över att regeringen gått för fort fram. De är emot sänkta bränsleskatter och borttagna krav på inblandning av dyra biobränslen i bensin och diesel.

– Elisabeth Svantesson pratar om trygghet och att hushåll och företag ska veta vad som gäller framöver. Men nu vet ju varken vi, transportföretagen eller Sveriges bilister hur det ska bli, säger Jessica Alenius, vd för Drivkraft Sverige som ägs av oljebolagen till Svenska Dagbladet.

Oljebranschen låter som Miljöpartiet: De tvära kasten gör det svårt för drivmedelsföretag att fatta beslut om raffinaderier. Jessica Alenius ”är i grunden missnöjd” med drivmedelspolitiken och ”pekar på att skatten på bensin inte behövt sänkas” eftersom priserna nu är i nivå med andra länder i Nordeuropa. Och den kraftiga sänkningen av reduktionsplikten ”bromsar den övergång från fossilt till biodrivmedel som hennes medlemsföretag satsat på”.

”Eliterna” föraktar folket

Olika etablissemang vill alla höja bensin- och dieselpriserna, gärna till 100 kronor litern. Så att vanligt folk ger faen i att köra bil! Varför ska människor bråka och nödvändigtvis köra bil? De kan väl cykla!

Dessa ”eliter” består av folk som har skyhöga löner för att sitta vid skrivbord och rita påhittade miljömål. De anser sig sååå duktiga när de visar hur de kan minska utsläppen genom att strypa befolkningens omoraliska utsläpp när de vill värma sina bostäder, köpa oekologisk mat och köra till jobb och dagis.

Människorna är bara till besvär för etablissemangen. På samma sätt som de var det för kommunisterna i Östeuropa en gång i tiden. Där löste man problemet genom att låsa in eller avrätta stora delar av befolkningen när de inte lydde ”eliten”.

Vem är politikerna till för?

Skälet till att fyra partier som vill sänka bränsleskatterna vann valet förra året var att svenska folket vill se sänkta bränsleskatter så att de kan klara sin vardag.

Att den nya regeringen lägger om politiken bort från vänsterpartiernas ständigt höjda skatter på bilåkande är således ett uppdrag politikerna fått av väljarna.

Det kallas demokrati.

Politikerna är till för att genomföra det majoriteten av väljarkåren önskar se hända.

Detta oavsett vad alla skrivbordsgeneraler på myndigheter, branschorganisationer och stora företag tycker om det. Att uttala sig som Jessica Alenius ovan visar på ett oerhört förakt för demokrati.

Hon och andra ”eliter” hör hemma mer hos Vladimir Putin eller Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Demokrati är som den är

Demokrati är ett svårt statsskick. Väljarna kan över en natt byta majoritet, välja bort skattehöjarna och ge makten till skattesänkare. Det borde Jessica Alenius och oljebranschen respektera.

Men demokrati är också trög och långsam. Det tar tid för politiker som är nya vid regeringsmakten att byta kurs och ändra på tidigare inslagen väg. Det behöver väljarkåren respektera.

Men det är ju som Winston Churchill sa: ”Demokrati är den sämsta form av statsskick – förutom alla andra som prövats.”