Trots massavhopp av partimedlemmar i Botkyrka som anklagar nya kommunledningen för att vilja släta över kopplingar mellan ABF och gängkriminella, vägrar partiledaren Magdalena Andersson att ha någon uppfattning.

KOMMENTAR. Magdalena Andersson vägrade att ge något tydligt svar på om hon har fortsatt förtroende för S-ledningen i Botkyrka när hon medverkade i SVT Agenda på söndagskvällen.

– Det är inte jag som avsätter eller tillsätter ledare i våra kommuner, sa hon.

Hon har ingen uppfattning om att ABF för kommunala skattemedel anställde kriminella att sköta sju fritidsgårdar i Botkyrka. Och inte om att den dåvarande S-ledningen stoppade ABF från att driva dem vidare, något som ledde till att de avsattes i en intern kupp.

Den nya S-ledningen i Botkyrka har på ljudupptagningar påkommits med att vilja få igång pengaflödet till kriminella igen. Det fick nio folkvalda S-politiker att lämna partiet och sedan om kring 40 medlemmar i kommunen.

– Jag är den första att beklaga att man nu är i det här läget att man väljer att lämna, säger Andersson.

Ingen annan partiledare hade kommit undan att svara på anklagelser om partiets koppling till kriminalitet och korruption. Men Socialdemokraterna gör det i Sverige. Expressen har två rubriker om Anderssons framträdande – båda handlar om kritik mot regeringssidan, inget handlar om S-krisen i Botkyrka.