Tidigare har nio förtroendevalda Socialdemokrater i Botkyrka kommun avsagt sig medlemskapet i partiet. Nu följer ett massavhopp från omkring 40 medlemmar som begärt utträde ur partiet.

KOMMENTAR. Konflikten uppstod när den kommunledning som stoppade bidrag till ABF sedan det framkommit att de anställt flera kriminella i sju fritidsgårdar ABF drev åt kommunen. Fritidsgårdarna hade blivit tillhåll för gängkriminella som sålde knark och rekryterade ungdomar in i kriminalitet.

Men att stoppa bidrag till gängkriminella gör man inte ostraffat inom Socialdemokratin. Ebba Östlin blev avsatt som kommunstyrelsens ordförande. Och de pro-kriminella som tog över har kastat ut Centerpartiet ur samarbetet eftersom de delade Östlins linje.

Magdalena Andersson måste agera

Partiledningen på riksnivå med partisekreterare Tobias Baudin i spetsen försvarar de som tagit över och hävdar att de inte alls stöder dem låtit kriminella ta över kommunal verksamhet.

Detta har nu lett till massavhopp bland Socialdemokratiska medlemmar i Botkyrka, rapporterar Aftonbladet och SVT Nyheter.

”Vi som nu lämnar har under decennier varit en del av partiet. Vi har uppburit otaliga kommunalpolitiska uppdrag och stolt uppburit den röda rosen. Men sedan en tid känner vi inte längre igen oss i det vårt parti blivit”, skriver medlemmarna i ett brev som skickats till Magdalena Andersson och partiledningen enligt SVT.

Det här är en katastrofal utveckling för den socialdemokratiska partiledningen som allt mer kopplas till lokalpolitiker som tycks stryka gängkriminella medhårs.

Vill åter ge ABF bidrag

I en läckt ljudinspelning framkommer att den nya S-ledningen i Botkyrka deltar i diskussioner om att lätta på bidragsstoppet för ABF som låtit gängkriminella styra fritidsgårdar, enligt Aftonbladet.

Socialdemokraterna i Botkyrka tycks inte berörda av att gängkriminella rekryterar ungdomar in i brottslighet, utan vill tvärtom stödja deras aktiviteter med skattemedel.

Det här börjar likna Italien på 1990-talet, då det avslöjades att Socialistpartiet PSI, som ofta varit regeringsparti, under årtionden hade haft kontakter med maffian. När kriminella började vittna och beskrev banden med Socialistpartiet och maffian, blev det slutet för partiet som upplöstes 1994.