Regeringen och Sverigedemokraterna vill skärpa kraven för svenskt medborgarskap och utreder nu hur lagstiftningen ska ändras.

Partierna menar att en person ska ha bott minst åtta år i Sverige för att få bli svensk medborgare, jämfört med dagens fyra till fem år. Dessutom skärps kraven på egen försörjning, hederligt levnadssätt och dokumenterade kunskaper om Sverige.

”Vi vill att Sverige ska vara ett öppet land, men öppenheten ska inte vara gratis”, skriver de fyra partierna SD, M, KD och L i debattartikel.

Man vill även se över möjligheten att göra medborgarskapsceremonier obligatoriska samt införa någon form av ”lojalitetsförklaring”, rapporterar TT från pressträff under onsdagseftermiddagen.

Utredaren, kammarrättslagman Kirsi Laakso Utvik, ska lägga fram sina slutsatser senast den 30 september 2024.

Idag är det mycket enkelt att bli svensk medborgare. Och Migrationsverket har slarvat med att kontrollera de som ansöker, vilket inneburit att kriminella och i Sverige dömda personer fått medlemskap som i dagsläget inte kan dras tillbaka. Mest kända exemplet är mördaren på ett gym i Stockholm fick medborgarskap medan han jagades för mord.