Svensk polis har betydligt färre befogenheter än polis i andra länder. Exempelvis är det svårt att få tillstånd för kameraövervakning. Polisen har dessutom svårt att komma över filmer från de få kameror som finns. Detta leder till att färre mord klaras upp, vilket ger kriminella fritt spelrum att begå fler mord.

Politiken i Sverige förhindrar och bakbinder polisen från att göra sitt jobb. Ett konkret exempel är den stenåldersnivå som gäller kameraövervakning i Sverige jämfört med andra länder.

Snabb tillgång till kameraövervakning i Danmark

Dubbelmordet norr om Köpenhamn 2021 är välkänt eftersom 17-åriga mördare från Rinkeby fick 16 års fängelse, medan de i Sverige fått några månader på ungdomshem. Vad som missats är att dansk polis var effektiv i gripandet eftersom de hade snabb tillgång till omfattande kameraövervakning.

I Sverige är det mycket svårt att få tillstånd till kameraövervakning. Minns ni första terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2010? De bästa bilderna på när islamisten sprängde sig själv kom från en kamera i en butik på Drottninggatan. Den butiksägaren blev dock av med kameran, eftersom tillstånd saknades. Integritetsskyddsmyndigheten har komplicerade ansökningsförfarande för att bevilja tillstånd kameraövervakning.

Mordutredare: mer kameraövervakning högst på önskelistan

I flera intervjuer har erfarna mordutredare inom polisen högst på sin önskelista satt ett verktyg som fort skulle förbättra möjligheten att lösa mord: utökad kameraövervakning. Utomlands har polisens tillgång till övervakningskameror mycket stor betydelse för möjligheten att klara upp mord och andra grova våldsbrott.

Det handlar om antalet kameror ute på gator och torg, tillsammans med polisens omedelbara tillgång till dem. Bara i London finns tiotusentals övervakningskameror. Nära 400 kameror per kvadratkilometer.

Västsvenske polischefen Erik Nord har ett mer beskedligt önskemål. Han har påpekat att om polisen hade direkt tillgång till trängselskattkamerorna i Göteborg skulle de på ett annat sätt kunna följa gängkriminella i realtid och förstå när något är i görningen.

Övervakar medborgare för trängselskatt men inte för mord

I Expressen citerar Patrik Kronqvist en brittisk polis som häpnar över hur dålig tillgång svensk polis har till övervakningsfilmer, exempelvis från trängselskattekamerorna: ”Ni registrerar medborgare för att ta ut skatt, men inte för att förebygga mord”.

Mitt i prick!

I Sverige har vi medborgare inget som helt integritetsskydd när staten vill ha in skatt, men personliga integriteten tillåts däremot effektivt förhindra staten från att klara upp mord.

Detta är ju rena dårhuset.

Kameraövervakning ger polisen muskler

Skälet är att kriminologer länge hävdat att kameraövervakning inte hindrar några brott. Vilket är en okunnig lögn. Amerikansk forskning på gäng visar att om rättsstaten snabbt fångar in de som skjuter minskar skjutvapenvåldet. ”Behovet av att hämnas minskar om rättsväsendet sköter hämnden”, förklarar kriminologen Manne Gerell.

Naturligtvis!

Det är som Håkan Boström skriver i G-P: ”Om sannolikheten för att komma undan med ett gängmord är 75 procent – som i dag – i stället för 25 procent så kommer fler skjuta för att döda. En effektivare polis skulle automatiskt minska antalet skjutningar.”

Svensk politik är på grottstadiet

Kriminalpolitik i Sverige har helt och hållet fått styras av vänsterflummiga krafter som anser att det är synd om mördare och våldtäktsmän. Svensk kriminalpolitik är bottenlöst inkompetent. Den är på stenåldersnivå.

Självklart ska kameror upp överallt där människor rör sig i det offentliga rummet och polisen ska i realtid ha tillgång till alla kameror och direkt kunna plocka fram bilder där mord och andra brott begås. Inom 20 minuter från ett mord borde polisen ha bilder på mördaren/mördarna.

När lastbildterroristen Akilov flydde från Drottninggatan 2017 hade polisen tur. Han tog sig ner i tunnelbanan. Där finns kameror! Därför fick polisen snabbt bilder på honom och kunde efterlysa honom hos den breda allmänheten. Tips kom och han var gripen inom 10 timmar från terrordådet.

Trots denna påtagliga erfarenhet av hur viktigt det är med kameror har Sverige sex år senare ingenting lärt av detta. Polisen motarbetas och hindras från att få de verktyg som krävs för att fånga mördare och andra kriminella.

Därför är det gängen som sköter hämnden genom fler skjutningar.

När ska svenska samhället begripa hur det hänger ihop????