Domstol slår fast att den amerikanske presidenten Joe Biden och hans administration gjorde sig troligen skyldig till brott mot yttrandefriheten genom att pressa sociala medieplattformar till att stoppa eller begränsa publiceringar om covid-19. Utslaget kan påverka nästa presidentval.

Amerikanska regeringen utövade påtryckningar för att få Facebook, Twitter, Youtube och andra sociala medier-plattformar att begränsa inlägg som man ansåg kunde vara skadliga för folkhälsan. Detta utgjorde ett brott mot det första tillägget i den amerikanska konstitutionen, anser domarna.

Seger för yttrandefriheten

Domen är en stor seger för konservativa röster som anser att modereringen på plattformarna begränsar yttrandefriheten, skriver Washington Post.

”Domen återger flera e-postmeddelanden och uttalanden från tjänstemän från Vita huset som visar eskalerande hot och tryck på sociala medieföretag om att ta itu med ’desinformation om covid’. Domarna säger att presidentens tjänstemän krävde att inlägg skulle tas bort ’snabbt’ och framförde kraven ’ihärdigt och argsint’. Domarna beskrev en särskilt kontroversiell period i juli 2021, som nådde en kokpunkt när president Biden anklagade Facebook för att ’döda människor’.”

Kan påverka nästa val

Domslutet ”kommer sannolikt att få en omfattande inverkan på hur den federala regeringen kommunicerar med allmänheten och sociala medieföretag om viktiga folkhälsofrågor och valet 2024”, tillägger tidningen

Den republikanska majoriteten i representanthuset har anklagat regeringstjänstemän för att aktivt samarbeta med plattformar för att påverka den offentliga debatten och i förlängningen tvinga teknikföretagen att gynna demokratiska partiet när de fattar beslut om vilka tjänster som censurerats eller begränsats online.

Om detta domslut överklagas hamnar debatten om yttrandefrihet på nätet hos Högsta domstolen, som redan förväntas ta upp motstridiga domar i lägre rätt om statlig påverkan av sociala medier.