Sverige har gått från att ha varit mönsterland till att bli skräckexempel. Och den svenska situationen används som exempel i andra länder på varför man inte kan ha en hög invandring.

Det eskalerade gängvåldet uppmärksammas inte bara i Sverige. I maj publicerade Wall Street Journal en artikel med rubriken: ”Så blev fredliga Sverige Europas huvudstad för vapenmord”. Efter de senaste dagarnas händelser beskriver Daily Mail Stockholm som ”vilda västern”.

Hur har gängvåldet kunnat eskalera så kraftigt?

Anne-Françoise Hivert jobbar som utrikeskorrespondent för franska Le Monde. 

– Man hade bilden av ett fridfullt land med lite våld, säger hon.

Det som är svårt att förklara för de franska läsarna är orsaken till att gängvåldet har eskalerat så kraftigt, menar hon.

Inte längre Bullerbyn

I Norge har man följt utvecklingen under lång tid och de senaste dagarnas händelser har fått stor uppmärksamhet.

– De som har en bild av Sverige som Bullerbyn kan ha ändrat sin uppfattning lite, säger norske korrespondenten Joakim Reigstad vid NRK.

– Många i Norge frågar mig om Sverige är säkert. Och när jag är ute och arbetar frågar de mig om jag är försiktig.

Skräckexempel

I Finland har det eskalerande gängvåldet framför allt använts som ett politiskt slagträ av vissa partier och personer, som menar att invandringen är roten till alla Sveriges problem.

– Vi gör lite som norrmännen och danskarna gör, vi talar om exempellandet Sverige för att inte behöva ta emot fler invandrare, säger Richard Nordgren, reporter på finländska Hufvudstadsbladet.

– Men gängkriminaliteten har lett till att Sverige ses som ett osäkert land, säger han till TT.