Flera moderata sympatisörer har ovanligt högt skällt ut regeringen för att man låter fler i befolkningen betala statlig inkomstskatt genom att indexuppräkningen av skatteskalan pausas. Men så länge alla får sänkt skatt är det mer ett uttryck för önskad riktning än missnöje.

Självfallet är det en bärande profilfråga för Moderaterna att sänka skatterna. Man är ensam om den, och profiler som partier är ensamma om måste man vara rädd om. Det är så många frågor där partiernas åsikter flyter samman. Och skatterna är en central fråga i politik och ekonomi. Utifrån den kan diskussioner föras om hur välstånd byggs och hur människor får ökad frihet över sina liv.

Reinfeldts famösa utspel sved

När M-ledaren Fredrik Reinfeldt utropade sin ökända fras: ”öppna era hjärtan” sved det nog mest i moderata hjärtan över den ekonomiska aspekten, snarare än över budskapet om kraftigt ökad invandring. För det Reinfeldt menade var att svenskarna skulle öppna sina plånböcker och betala mer i skatt så att staten kunde ta hit många fler miljoner migranter.

För Sverigedemokraterna handlade kritiken mot Reinfeldt om skadliga effekter för kultur och trygghet i landet, medan det för moderater – både då han sa det och fortfarande – mer handlar om att bli av med sina egna pengar.

Det märks i dessa dagar då kritiken från M-röster är högljudda över den pausad indexuppräkning av statlig skatt.

Jobbskatteavdrag måste komma först

Jag tycker att regeringen gör rätt som satsar på jobbskatteavdrag som siktar in sig på låg- och medelinkomster.

I Svenska Dagbladet menar Torbjörn Nilsson att den hårda kritiken från M-röster beror på att moderater ”hatar höjd skatt på höginkomsttagare mer än de älskar sänkt skatt för låginkomsttagare”. Det hoppas jag är en överdrift. Så känner jag inte moderaterna. De vill sänka skatten för alla.

Och indexuppräkningen av årets skatteskala och det nya jobbskatteavdraget innebär att i stort sett alla har fått sänkt inkomstskatt sedan regeringen tillträdde.

Mycket vill ha mer

Självklart vill moderata röster ha mer i sänkt marginalskatt. Precis som Sverigedemokrater vill ha mer i sänkt bränsleskatt. Alla vill att mer satsas på egna hjärtefrågor. Här har ju dock Moderaterna fått en present ”gratis” av Socialdemokraterna. De avskaffade värnskatten för de allra högsta inkomsterna under förra mandatperioden. Hade den funnits kvar, hade Moderaterna fått satsa alla sina förhandlingskort på att få bort den. Även om de nu slapp det, måste vi ju komma ihåg att den skatten är borta och ger de högre inkomsttagarna mer kvar.

Men Torbjörn Nilsson har en poäng i att skatten är viktig för Moderaterna, ja, förmodligen över flera år sett också ett sorts rött sträck. Men det är inget problem. Att starta indexuppräkningen igen nästa år är det ingen som kommer att försöka hindra, annat än möjligen de ekonomiska realiteterna.

Städa i staten frigör resurser

Därför är det viktigt att regeringssidan börjar granska alla offentliga utgifter och analyserar om de verkligen är en del av kärnuppgifterna för statsmakten. Allt som inte syftar till att göra vardagen enklare för befolkningen måste skäras bort. Här finns många sköna miljarder som kan användas för skattesänkningar eller välfärdsförstärkningar för medborgare som behöver dem.