I El Salvador har presidenten fängslat 71.000 gängkriminella för att få stopp på mord och våldsverkarnas dominans. Sverige behöver överväga att införa undantagstillstånd eftersom kriminaliteten ständigt flyttar fram sina positioner.

Fyra personer sköts på pub i Sandviken. Samtidigt har fotbollsklubben AIK slagit larm till föräldrarna om att gängkriminella söker upp barn som tränar fotboll i Solna.

Sverige måste öppna ögonen

Varför låter vi de kriminella ta över allt mer av Sverige? Svaret är en blandning av förnekelse, naivitet, rädsla och handlingsförlamning.

Sverige saknar ledarskap. Allt får flyta på som det brukade, innan landet fick in våldskapital från fjärran regioner och kulturer. Politiken förmår inte förstå att våldet är helt annorlunda nu än förr.

Nu måste sakernas tillstånd förändras. Politiken måste öppna ögonen och se den helvetiska utvecklingen i ögonen.

Ledarskap i El Salvador

En president som tagit itu med gängkriminaliteten är Nayib Bukele i El Salvador. Han var borgmästare i huvudstaden San Salvador för vänsterpartiet FMLN, men blev utesluten. Då startade han sitt eget parti GANA (Allians för nationell enighet). Han vann presidentvalet 2019.

I mars 2022 orsakade gängkriminella ett blodbad som fick presidenten att utlysa undantagstillstånd och ge order till polis och militär att gripa c:a 70.000 gängkriminella. Sedan dess har antalet mord minskat dramatiskt. Landets parlament godkände i somras att grupprättegångar kan hållas mot de tiotusentals personer som arresterats under presidentens tillslag mot kriminella gäng. Inför nästa års presidentval leder han stort i opinionsmätningarna.

Sverige borde inspireras av detta konkreta exempel på hur man med starkt politiskt ledarskap kan vända en våldsvåg i samhället och återskapa trygghet. New York Times rapporterar att äldre nu vågar gå ut på kvällarna och barn kan spela fotboll utomhus i El Salvador. Sedan behöver man inte ta efter Bukele i andra avseenden. Men beträffande våldet som plågar befolkningen har han gjort intryck.

Varför inte fängsla Sveriges 30.000 gängkriminella?

Varför inte gripa de 30.000 gängkriminella som polisen menar finns i Sverige? Fängsla dem i läger och utreda vilka brott som kan bevisas att var och en begått, och sedan slå på 10 års fängelse för gängtillhörighet?

Ska Sverige överleva som rättsstat med trygghet för hederliga människor måste drakoniska åtgärder vidtas. Staten måste visa att man inte räds de gängkriminella och ta tillbaka initiativet över vem som styr i detta land. Då krävs mycket kraftfulla och konkreta åtgärder. Ingen snack – utan brutal handling.

Lås in dem alla!

*

Se inslag i Riks i frågan efter blodbadet på pub i Sandviken: