Så här i 50-årsfirandet av att kung Carl XVI Gustaf steg upp på tronen tar Riks ledarpodd Riksronden upp monarkin och dess viktiga konstitutionella betydelse, något de flesta medier missar.

Med anledning av jubileet har flera dokumentärserier och intervjuer gjorts om kungen. SVT sänder Kungen och jag, TV4 sänder miniserien Tronen och Discovery+ har sänt Kungen med två ansikten. Längre intervjuer har också publicerats i tidningar och tidskrifter.

Men ingenstans (vad vi sett) har monarkin diskuterats som konstitutionell funktion.

Därför tar Riksronden sats i den änden. Monarkins vikt för att skapa kontinuitet och sammanhållning är synnerligen stor, framför allt i kristid. Vi ger exempel i podden. Vi frågar oss också om inte kungen borde få mer makt, kanske genom att utse domare i högre rätt.

Se Riksronden här:

Du kan också lyssna på Riksronden som podd hos Apple eller Spotify.

Se tidigare avsnitt i spellista hos Youtube.