Förre centerledaren har givit ut en bok om tiden i politiken. Hon beklagar det hatfyllda tonläge som etablerats under hennes år som partiledare, men hon har ju varit drivande i att göra hat till central del i politiken. Att fullständigt ta avstånd från ett folkvalt parti i parlamentet är totalitärt, saknar demokratisk känsla och har därför ökat polariseringen.

KOMMENTAR. Det är ingen tvekan om att Annie Lööf kommer att gå till historien som den partiledare som krossade det borgerliga samarbetet och introducerade hat som politisk strategi. Genom att i varje läge ta avstånd från Sverigedemokraterna oavsett vilka frågor som avhandlades, flyttade Annie Lööf politiken från sakliga debatter till häxjakt där vissa skulle ses som kättare som skulle brännmärkas och bannlysas.

Lööf har skadat svensk demokrati

Genom sin rabiata hållning har Annie Lööf tillsammans med vänsterpartierna förhindrat en seriös diskussion om vad extremt hög invandring innebär för ett litet land. All kritisk granskning har omedelbart och med upprördhet kallats ”rasism” och ”främlingsfientlighet”.

När den offentliga samhällsdebatten gått i baklås har politiken tappat sin förmåga att möta de problem som invandring i alla tider och i alla delar av världen orsakat.

Resultatet har blivit exploderande ökning i brottslighet och våldskriminalitet. Utanförskapet är större än i några andra länder. Och otryggheten breder ut sig. Allt fler medborgare är rädda för att bli skjutna, våldtagna, rånade och mördade.

Idén om att avvisa alla förslag beroende på vem som föreslår dem, snarare än att bedöma förlagens sakliga innebörd, är inte bara antiintellektuellt, det strider mot demokratins fundament. Annie Lööf tillämpade denna idé systematiskt mot Sverigedemokraterna. Deras förslag skulle aldrig bedömas, bara avvisas rakt av. Snacka om hat.

SD fyrdubblades under Lööfs partiledartid

Från vänsterhåll har Annie Lööf fått beröm för att hon ”hållit rågången” mot Sverigedemokraterna. De har ju bara tackat och tagit emot när Lööf krossat det borgerliga samarbetet. Lööf har varit en nyttig idiot för vänstern.

Och otack är vänsterns lön. Efter sin avgång har Lööf kritiserats av vänsteraktivister som ger henne ”skulden” för att Sverigedemokraterna vuxit. Vänsteraktören Katalys skriver: ”När Lööf tillträdde som C-ledare hade Jimmie Åkesson precis fått ett valresultat på 5,7 procent. När hon nu avgår leder han det näst största partiet med 20,54 procent av väljarstödet.”

De menar att ansvaret för denna utveckling vilar tungt på Annie Lööf: ”Den iskalla högerlinje som Annie Lööf företrätt i ekonomisk-politiska frågor bidrog starkt till det missnöje med samhället som Jimmie Åkesson kapitaliserat på.”

Vänstern är sura på att Januariavtalet med S-MP-C-L resulterade i att värnskatten för de högsta inkomsterna avskaffades av en S-regering. Socialdemokraterna blev höginkomsttagarnas nya hjältar.

Brännmärkningen av SD har inte fungerat

Annie Lööf kommer inte bara att gå till historien för sina försök att brännmärka och bannlysa Sverigedemokraterna, utan också för hur gruvligt misslyckad strategin var.

Istället för brännmärkning har svenska folket flockats hos Sverigedemokraterna, som i nuläget är fyra gånger så stora som Centerpartiet. Och istället för bannlysning har tre borgerliga partier i regeringsställning ett nära samarbete med Sverigedemokraterna.

Annie Lööf är en av svensk politiks största förlorare. Hennes parti kämpar nu för att få vara kvar i riksdagen, medan hennes hatobjekt har uppnått det som var hennes eget mål när hon tillträdde: Mer än var femte väljare röstar på Sverigedemokraterna, de 20 procent Lööf lovade uppnå när hon tillträdde som partiledare.