Socialdemokraterna älskar att gräla med regeringssidan, men vad tycker man själv? Vad hade partiet gjort om man haft regeringsmakten med stöd av V, MP och C?

KOMMENTAR. ”Det är faktiskt anmärkningsvärt att Magdalena Andersson varit så frånvarande under den pågående krisen. Hon är ledare för det största oppositionspartiet och tidigare statsminister” skriver Mathias Bred på Göteborgs-Postens ledarsida.

S-ledaren mer osynlig än statsministern

”De har kritiserat Ulf Kristersson för att vara osynlig under krisen. Men inte ens när statsministern … höll presskonferens den 1 augusti ansåg sig Magdalena Andersson nödgad att kommentera.”

På den framkom att Socialdemokraternas ledande företrädare inte deltagit i de sammanträden som både utrikesnämnden och utrikesutskottet haft i juli där regeringen informera alla partier om sin strategi i Natofrågan och islamistiska protesterna mot svensk yttrandefrihet.

Större intresse än så har inte Magdalena Andersson av svensk säkerhetspolitik.

Man vill istället attackera Sverigedemokraterna. ”Skulle man utgå från Socialdemokraternas utspel skulle man tro att den nuvarande krisen helt handlade om Richard Jomshofs twittrande. Men Jomshofs tweet kom först efter att krisen var i full fart”, skriver Mathias Bred.

Vill S gå islamisternas ärenden?

I sakfrågan har underhuggarna inom S uttalat sig.

”Anders Ygeman sa på presskonferens att ändringar i ordningslagen hade ett viktigt signalvärde men att han var mer intresserad av utöka lagen om hets mot folkgrupp till att gälla brännande av koranen. Uttalandet pekar på att S skulle vara mer hörsamma mot kritiken från muslimska organisationer både hemma och i världen. Det är tveksamt om det vare sig skulle blidka raseriet eller göra Sverige tryggare”, summerar G-P i ledaren.

Islam kräver underkastelse

Ja, börjar man gå islamisterna till mötes är man ute på en mycket farlig väg. Då kommer genast nya krav. Stiftelsen Doku har frågat moskéerna vad de vill att Sverige sak göra. 30 av 31 vill att Sverige underkastar sig islam på ett mer genomgripande sätt.

Moskéerna uppger till Doku att de vill ha förbud inte bara mot koranbränning utan mot alla handlingar som skändar, provocerar och förolämpar islams och muslimers symboler och heliga värderingar.

I enkäten framför moskéerna en lång rad skäl till varför svensk yttrandefrihet måste strypas.

Några av motiveringarna till hädelseförbud var:

  • Förbudet ska gälla alla religiösa böcker och allt hån mot religioner.
  • Det måste finnas en lag om att man inte får skoja om och håna religioner.
  • Man ska inte få kränka människors religiösa känslor.
  • Ett förbud ska gälla mot kränkningar av alla religiösa heligheter.
  • Det som gör att människor mår dåligt ska förbjudas.
  • Inget som är heligt får kränkas. Det ska förbjudas.
  • Sverige ska förbjuda respektlöshet mot koranen och symboler.
  • Förakt mot dem som följer islam borde betraktas som brott mot mänskligheten.
  • Ingen ska få röra religionen och allt hån ska förbjudas.
  • Ja absolut, och inte bara förbjudas – det borde också bestraffas.

Är S med på detta?

Frågan är hur långt Socialdemokraterna är beredda att underkasta sig islamistiska krav på att förbjuda hån mot religionen och kanske också kasta dem som säger minsta kritiska ord om islam i fängelse?

Kanske ska sharia bli svensk lag? Eller vad tycker Magdalena Andersson? Vi behöver svar.