Det är mer kaos i amerikansk politik än på länge. Polariseringen är enorm. Samtidigt är avsaknaden av samlande och trovärdiga politiska ledare än större.

KOMMENTAR. Västvärldens mäktigaste nation – lägg märke till att vi inte längre kan säga ”världens mäktigaste” eftersom Kina gör allt större strategiska framsteg i det tysta – lider av svåra inrikespolitiska problem.

USA:s president är uppenbarligen senil och vicepresidenten är fullständigt inkompetent. Samtidigt är oppositionspartiet utan någon klar ledare, vilket gör att den förre presidenten som förlorade förra valet, konsumerar allt syre.

Varken Demokraterna eller Republikanerna uppvisar något som helst politiskt ledarskap just nu. Partierna framstår som svaga strukturer utan energi eller framtidsplaner.

Hålla liv i Biden

Militärhistorikern Victor Davis Hanson skriver att Demokraterna nu är fullt upptagna med att hålla liv i Joe Biden fram till valdagen, så att Kamala Harris inte blir president och partiet hinner utse någon annan som presidentkandidat.

”Att säkerställa att Biden lever det närmaste ett halvt åren [är centralt för Demokraterna] och innebär då att Kamala Harris inte ärver presidentposten från vare sig en fysiskt eller mentalt inkompetent Biden, eller blir president sedan Biden tvingats avgå på grund av mutor från utlandet. Biden kommer sannolikt inte att kandidera för omval utan kommer att åberopa ålder snarare än sin egen och familjens uppenbara korruption som skäl.”

Och om nästa presidentval skriver Hanson: ”År 2024 kommer demokraterna att söka en ung Gavin Newson-liknande kandidat. …. Kamala Harris kommer inte att bli president, utan reduceras till bara ytterligare en wannabe-primärvalskandidat. Hon kommer sannolikt, som 2016, inte att vinna en enda delegat.”

Åtalar Trump för att han ska bli motståndarnas kandidat

Hanson menar att Biden-administrationens många åtal mot Donald Trump syftar till att göra honom till martyr inom republikanerna och därmed säkerställa att han blir partiets presidentkandidat, för att sedan krossa honom i valrörelsen.

Demokraterna vill ha Trump som de tror de kan besegra igen. Och åtalen stärker hans möjligheter att bli republikansk presidentkandidat, medan utmanare som guvernör Ron DeSantis tappar mark.

Just nu ser det ut som att Demokraternas taktik kan lyckas. Men frågan är om det är så smart. Opinionsmätningarna visar att det är jämt mellan Biden och Trump. Båda ligger runt 43 procent. Om Trump blir partiets kandidat kan han också vinna i november 2024.

Kan Robert F Kennedy Jr bli Demokraternas kandidat?

Den stora och avgörande frågan blir därmed: vem Demokraterna ska utse till presidentkandidat? Likt Samtiden pekar Hanson ut guvernören Gavin Newson. Problemet är att han ännu inte har något väljarstöd i de mätningar som görs om vem folk vill se som presidentkandidat.

Inom Demokraterna gör däremot en riktig outsider framsteg: Robert F Kennedy Jr. Han är son till presidentkandidaten med samma namn som mördades 1968. Han är nu 69 år gammal, har arbetat som miljöjurist och stått på miljöaktivisternas sida. Han har också under lång tid juridiskt företrätt afro-amerikanernas största medborgarrättsorganisation NAACP.

Men han är definitivt inte etablissemangets kandidat. Är det någon som vänstern avskyr (nästan) lika mycket som Trump, så är det Kennedy Jr. Han kritiserar stödet till Ukraina, vaccinet mot corona och intar en restriktiv syn på invandring.

I veckan intervjuades han av Tucker Carlson i X i över en timme, en intervju som hittills setts av över 10 miljoner(!) tittare.

Hur turbulent kan amerikansk politik bli?

Det skulle vara helt i linje med den turbulenta tidsandan om det amerikanska presidentvalet nästa år kom att stå mellan Donald Trump och Robert F Kennedy Jr.

Två totala outsiders.

Det skulle vara ett monumentalt nederlag för alla etablissemang i landet, ett historiskt uppror som växer fram underifrån, där vanliga amerikaner via valurnorna avfärdar allt vad överheter är.

Och helt uteslutet är det inte. Trump leder klart bland republikanska kandidater och efter Biden finns en klar tvåa bland demokratiska presidentkandidater, Kennedy, i de tre senaste opinionsmätningarna (I&I Tipp, Quinnipiac, FOX News).

Om Trump kommer att stå mot Kennedy i nästa val skulle det vara än mer omskakande för makteliterna än att Trump vann valet 2016.