Bombningarna i Sverige har fördubblats sedan förra året. I Södertälje finns uppgifter om att tisdagens sprängning i trappuppgång i flerfamiljshus var riktat mot anställda inom ungdomsvården.

Sprängdådet i Ronna, Södertälje, tidigare i veckan ska enligt medieuppgifter ha varit ritat mot anställd på ett Sis-hem, alltså vid ett statligt ungdomshem. Vid detonationen intill en lägenhetsdörr skadades en man som enligt polisen förmodligen inte har med saken att göra. Han fördes till sjukhus. Boende har beskrivit hur hela huset skakade när bomben detonerade i trappuppgången.

Vägrade smuggla mobil – fick lägenheten sprängd

Enligt vad Aftonbladet erfar ska sprängningen ha varit en hämnd för att den anställde, som är bosatt på adressen som sprängdes, vägrat smuggla in en mobil till en intagen på den anstalt där han jobbar.

En känd gängkriminell, dömd för flera våldsbrott, har enligt tidningen gripits misstänkt för utpressningen. Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

Allt fler sprängdåd i Sverige

Denna bomb visar att utvecklingen med allt fler sprängdåd fortsätter. Hittills i år har det skett fler än 100 sprängdåd, vilket är fler än hela förra under året.

Bergssprängningsentreprenörernas förening vill ha hårdare krav för de som hanterar sprängämnen. Enligt polisen kommer ofta den dynamit som används vid sprängdåd från byggbranschen genom inbrott och stölder eller via anställda som förser kriminella med dynamit.

– Vi vill ha till en skärpning där så att det blir ungefär som med vapenlicensen, alltså en personlig licens där man utför bakgrundskontrollerna löpande hela tiden, säger Jan Johansson, ordföranden för Bergssprängningsentreprenörernas förening till Ekot.