Ny mätning visar att Socialdemokraterna tappar till sina små stödpartier. Rörelserna i opinionen är dock små, trots all turbulens under sommaren.

Medierna har försökt blåsa upp de olika utgångspunkter som regeringen och Sverigedemokraterna intagit om hur undfallande Sverige ska vara mot islamistiska hot. Men svenska folket har belönat Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har förlorat på att försöka ta poänger på debatten.

– Men Socialdemokraterna har uppenbarligen inte lyckats kapitalisera på de problem som regeringen haft under våren och sommaren med att hantera den ekonomiska krisen och säkerhetshoten, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

SD ökar trots mediernas kritik

Mediernas redaktioner har förmodligen räknat med att Sverigedemokraternas försvar av yttrandefriheten och kritik mot islam skulle innebära tapp i opinionen. Det framgår av rubriken i DN: ”SD straffas inte av väljarna trots stormen mot Jomshof”.

Utgångspunkten i den formuleringen är ju att man räknat med – eller hoppats på – att Sverigedemokraterna skulle förlora stöd i väljarkåren.

Men en stor del av svenska folket ställer upp på svenska värderingar och vill inte se ett krypande för vidriga islamistiska regimer.

S backar något

S tappar en procentenhet, till 36 procent, medan SD ökar lika mycket, till 18 procent.

Likaså tappar V en procenthet, medan MP och C ökar med en procentenhet vardera.

Det innebär att rödgröna oppositionen behåller sitt övertag med 54 procent mot 44 procent för regeringssidan.