Sedan Socialdemokraterna i Botkyrka kastat ut sitt kommunalråd som bekämpade gängkriminaliteten har S valt ny ledning som nu kastar ut C ur majoriteten. Kommunstyrelsens ordförande (S) i Botkyrka skriver att beslutet fattades ”efter en längre tid av samarbetssvårigheter”.

Det är turbulent i Botkyrka. ABF anställde grovt kriminella i sju fritidsgårdar som drevs med kommunens skattepengar. Det fick förre S-kommunalrådet att dra in bidragen. Och hennes aktion mot kriminalitet fick henne på fall.

Vägen till att också Centerpartiet kastas ut har kantats av flera konflikter.

Så sent som förra veckan fick Socialdemokraterna kritik från Centerpartiet för att inte ha förankrat politiska diskussioner med resten av det politiska styret. Då gällde det ett uttalande av utbildningsnämndens nytillträdde ordförande, Yasemin Ergül (S), om att det kan bli aktuellt att se över personalomsättningen i Botkyrka skolor. Något som C motsätter sig.

Centerpartiet har också uttryckt sin oro över Botkyrkapolitikens framtid i samband med att det tidigare kommunalrådet Ebba Östlin (S) avsattes av sina egna partikamrater tidigare i år.

C stod bakom Östlins linje att strypa bidragen.

Om inte hennes efterträdare, Emanuel Ksiazkiewicz, höll lika hårt på samma linje har Centerpartiet varnat för att det kan få konsekvenser.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska mot personerna som styr ABF och sättet som fritidsgårdarna har skötts på. Vi kommer att stå fast i vår linje mot dem, men om S vill ha en annan politisk linje än den som Ebba har drivit i den frågan så kan det vara grund för konflikt, sa C-gruppledaren Dag Ahlse till Mitt i tidigare i år.

Redan innan styrde S i minoritet. Nu blir minoritetsstyret än mindre. Man har 34 av 75 mandat i fullmäktige.