Det har fått förvånansvärt lite uppmärksamhet att polis blivit beskjuten och svarat genom att skjuta tillbaka. Händelsen är en ytterligare upptrappning av brottsligheten i Sverige. Att polisen inte backade utan omedelbart avancerade framåt trots beskjutning och kunde gripa gärningsmännen inger ändå visst hopp.

KOMMENTAR. En polispatrull besköts på lördagskvällen vid 21-tiden. Polisen skulle utföra en rutinkontroll när man stoppade en bil i centrala Östersund men den smet då i hög fart från platsen.

När polispatrullen tog upp jakten på den flyende bilen blev man beskjuten med flera skott. Enligt vittnesuppgifter kan det ha varit automateld. Under biljakten öppnade även polisen eld mot de misstänkta personernas fordon.

Omfattande jakt

Hela natten och söndagsförmiddagen pågick en omfattande polisinsats för att fånga in gärningsmännen. Polisen uppmanade folk i området att vara försiktiga.

– Vi går inte ut med en varning så, men vi uppmanar folk att vara uppmärksamma och iaktta försiktighet. Det har ju skjutits, de facto, mot polis. Vi vill gärna ha in tips och iakttagelser som kan sättas i samband med händelsen och om man iakttar personer som inte brukar, sa polistalesperson till Expressen.

– Man ska inte konfrontera någon eller släppa in någon okänd utan kontakt polisen.

– Vi har haft mycket resurser igång i terrängen och längs vägarna, med anledning av det och hjälp från allmänheten har vi kommit till gripandena, säger lokalpolisområdeschef till Aftonbladet.

Två misstänkta anhållna

Vid lunchtid på söndagen kunde polisen meddelade att två personer gripits, även om de övergivit bilen och särat på sig och greps på olika platser. De är nu anhållna misstänkta för försök till mord samt grovt vapenbrott.

Ingen polis ska ha skadats i samband med skjutningen. Inga fler gärningsmän antas vara inblandade. De två anhållna är från Stockholmsregionen.

”Attack på hela samhället”

Nu slutade dramatiken lyckligt. Ingen blev skadad. Men att brottslingar nu börjar skjuta mot polisen är en uppenbar upptrappning av kriminellas benägenhet att ta till mycket grovt, dödligt våld.

– Jag ser allvarligt på det inträffade. En attack mot polisen är ett angrepp på hela samhället. Gripandena skedde tack vare gott polisarbete och utredningsarbetet fortsätter med full kraft, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande. 

Det är ju det minsta man kan säga.

Nu måste politiken backa upp polisen på riktigt

Här måste politiken bli tydligare med att sluta upp bakom de poliser som möter allt högre våldskapital och med det risk att bli dödade i tjänsten. Vi börjar närma oss krigstillstånd.

Total uppbackning bakom polisen måste nu ske, så att ordningsmakten kan flytta fram sina positioner och övertrumfa det våldskapital de kriminella utövar.