I natt höll Republikanerna sin första debatt inför amerikanska presidentvalet nästa höst. Det var en av de åtta hoppfulla som dominerade: miljardären och invandrarsonen Vivek Ramaswamy.

Alla hade nog räknat med att Floridas guvernör Ron DeSantis skulle stå i centrum för debatten när Donald Trump avstod från att delta. Men istället dominerade Vivek Ramaswamy (som tidigare presenterats här i Samtiden).

Han hade ett vinnande sätt, var skicklig på att utnyttja de få sekunder varje kandidat hade att svara på frågor och var den som de flesta andra debattörer attackerade.

Han är 38 år och biotech-miljardär. Hans föräldrar invandrade från Indien.

Offensiv på alla plan

I debatten tog han tillfället att anklagade de andra kandidaterna för att var köpta av sina sponsorer, med det underförstådda budskapet att han inte behöver något ekonomiskt stöd till sin kampanj.

Han har också en radikal agenda. Han vill göra USA självständig på energi och är kritisk till klimataktivismen. Han anser också det är viktigare för USA att skydda den egna södra gränsen, där hundratusentals illegala migranter tar sig in i landet varje månad, än att försvara Ukrainas gränser.

Ramaswamy kritiserade vänstern och dess aktivister i black-lives-matter för att ha gjort landet laglöst:

– Vi lever i ett mörkt ögonblick och vi måste konfrontera det faktum att vi befinner oss i ett internt slags kallt kulturellt inbördeskrig och vi måste inse det, sa han.

Ändå framstod han som sympatisk

Trots de tuffa budskapen framstod Ramaswamy som en sympatisk person. Den som går till attack i TV brukar framstå som elak och deprimerande, men Ramaswamy har förmågan att vara offensiv med ett leende på läpparna. Han ”gick genom rutan” som man brukar säga.

Detta till skillnad från Ron DeSantis som enligt en röst i Fox News sa, ”såg ut som en arg robot”. Inte heller Mike Pence, förre vicepresidenten, lyckades komma ur skalet som en förprogrammerad politiker med standardsvar.

Ja, alla kandidater vid sidan om Ramaswamy såg träaktiga ut i hans närhet. Utom en – Nikki Haley.

Nikki Haley den andra vinnaren

Trots att hon är tidigare guvernör och FN-ambassadör kunde Nikki Haley tävla med Ramaswamy om att ha en varm, sympatisk och personlig framtoning. Politiskt attackerade hon Ramaswamy som hon menade saknar internationell erfarenhet för att bli president.

Om en månad hålls nästa debatt mellan republikanska presidentkandidater. Det återstår att se om Donald Trump då tänker vara med på scenen eller inte. Han leder klart bland republikanska väljare och ansåg sig inte behöva vara med i nattens debatt.

*

Se den två timmar långa debatten här.