DN har kallat henne för ”en av den socialdemokratiska rörelsens nya superstjärnor” och i Expressen ses hon som ett av partiets stora ”framtidslöften”. Hon har ett budskap: Partiet måste gå åt vänster.

Socialdemokratin har svårt att nå unga väljare. Bara 20 procent av förstagångsväljarna röstade på partiet i fjolårets val. Det ska Elsa Alm, 23, ändra på. Hon jobbar sedan två år i LO-borgen i Stockholm som Landsorganisationens ungsekreterare.

Hon var under tonåren aktiv i SSU i Göteborg, men det är genom den fackliga banan som Elsa Alm har gjort sig ett namn inom Socialdemokraterna, berättar Expressen (betalvägg) i intervjun med rubriken: S-löftet vill föra partiet åt vänster: ”Klyftorna ökar”.

När hon anställdes på Kommunal kampanjade hon mot ohållbara schemaläggningar för personalen inom äldreomsorgen. Det gjorde att S-ledningen uppmärksammade henne och erbjöd tjänst som politiskt sakkunnig i regeringskansliet i Stockholm. Men hon tackade nej eftersom det skulle begränsa hennes möjligheter att säga vad hon tycker. Hon är dock med i framtidsarbetet som Magdalena Andersson dragit igång inför valet 2026.

Varit taskiga mot vita män

Elsa Alm vill förnya Socialdemokraternas politik. Man måste locka tillbaka LO-männen.

– Det har varit en ton mot unga, arga, vita män som faktiskt är ganska taskig. Man har pratat om människor som bor på landsbygden, äter kött och åker bensinbilar som ett samhällsproblem. Om någon skulle kalla min livsstil för dum, eller utmåla mig som ett problem, så skulle jag ju aldrig sympatisera med den personen. Det tror jag har varit ett ”wake-up call” för många, och i dag pratar vi om de här frågorna på ett helt annat sätt, menar Elsa Alm.

– Framför allt är det många unga killar som söker sig till SD. Undersökningar visar att gruppen generellt har en ganska pessimistisk syn på samhällsutvecklingen, och det är något vi måste ta på allvar. Det största problemet är inte att människor röstar på fel parti, eller dras till fel värderingar. Problemet är att de här killarna inte känner någon framtidstro, säger hon.

Vänstersväng

Samtidigt framför Alm traditionella vänsterståndpunkter.

– Efter åtta år av socialdemokratiskt styre behöver vi vara kritiska. Klyftorna i Sverige ökar. Vi har gått från att vara ett av världens mest jämlika länder, till ett av världens mest ojämlika. Det tror inte jag är någonting som gynnar Sveriges unga löntagare, säger hon.

Det här perspektivet påminner om det Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar provade i valrörelsen utan någon framgång: att förena ”arbetarkonservatism”, alltså de som vill kunna åker bil och äter kött, med vänsterradikal ekonomisk politik.

Finns ingen laddning i ”klyftor” generellt

Problemet för vänsterinriktade politiker är att det inte finns någon laddning i att klaga på ”ökade klyftor” som sådana. Människor accepterar idag att vissa individer har förmågor som gjort dem stormrika. Allt från fotbollsspelare till entreprenörer. Jag tror helt enkelt att det var avundsjuka som gjorde att vänsteraktivism a la 1968 hade stark energi under några år. En avundsjuka som Björn Borg och Abba fick känna på på 1970-talet.

Men så kom Thorbjörn Fälldin och visade att även icke-socialister är bra på jämlikhet då det verkligen gäller: att bli behandlad med värdighet vilken bakgrund och vilket yrke man än har. Fälldin drev med Palme när han ofta talade om ”kroppsarbetets” betydelse. Alltså när han lyfte fram alla de som har yrken där man får skit under naglarna och måste duscha efter jobbet, inte på morgonen innan man går till kontoret.

Vänsteraktivister fattar inte att det är respekt som människor kräver, inte att alla ska ha exakt samma lön. Det fattade däremot en gång bonden Fälldin och som därför i två riksdagsval besegrade Palmes socialdemokrati.

Idag är det Sverigedemokraterna som kan, förstår och representerar arbetarnas språk och verklighet. Dit har dagens Socialdemokrati en lång väg att gå om man ska lyckats sudda ut dagens image då man lägger störst energi på queer och ser rasism överallt.