Sedan 2004 förbjuder Frankrike slöjor i skolorna och burkaförbud infördes 2010. Nu förbjuds det burkaliknande skynket abaya. Den över hundra år gamla och strikta regeln om sekulär miljö i statliga lokaler ska hållas., säger regeringen.

Muslimska länder lägger stor vikt vid att osynliggöra kvinnor. Detta strider mot neutralitetsregeln från 1800-talet i Frankrike som är ett strikt förbud mot religiösa symboler och huvudbonader i statliga skolor och regeringsbyggnader. Detta för att tydliggöra statens sekulära grundhållning. Vid införandet riktades förbudet mot katolskt inflytande inom den offentliga utbildningen, men på senare tid är det islam som försöker dominera.

– Det kommer inte längre att vara möjligt att bära en abaya i skolan, sar utbildningsminister Gabriel Attal till tv-kanalen TF1 häromdagen.

Ministern säger att mittenregeringen vill ge ”tydliga direktiv på nationell nivå” till rektorer inför höstterminens början.

Abaya är ett långt löst sittande kaftanliknande plagg som täcker största delen av kvinnors kropp, utom ansiktet, händerna och fötterna.

Försök att gå runt förbudet mot religiösa klädsel

Muslimska organisationer försöker hävda att abaya inte har religiösa förtecken, även om plagget fyller samma funktion som slöjor och burka. Och skälet till att det nu förbjuds är att abaya har börjat användas när slöja och burka inte får användas. Skälet till att hävda att abaya inte är religiöst motiverad är naturligtvis att kringgå den franska lagkrav på sekulär miljö i statliga lokaler.

”Att försvara sekularism är något som i allmänhet får stöd inom hela det politiska spektret, från vänsterorienterade som upprätthåller upplysningens liberala värderingar till högerextrema väljare som söker en motverkan till islams växande roll i det franska samhället”, rapporterar Yle.

– Instruktionerna har varit oklara och nu välkomnar vi detta, säger rektorsfackets generalsekreterare Bruno Bobkiewicz.