En majoritet i riksdagen är emot att ändra ordningslagen så att enbart koranen ska bli förbjuden att bränna. Det framgår när Ekot kontaktat riksdagspartierna.

KOMMENTAR. Regeringen har sagt att man överväger att ändra ordningslagen för att få stopp på koranbränningar. Men det är enbart koranen som inte ska få brännas, eftersom det är islamister som hotar med våld. Bibeln och andra heliga skrifter skulle då vara okej att bränna eftersom dessa religioners följare inte hotar med våld.

Detta hjärnsläpp till lagförslag kommer från danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen.

Det vore att belöna dem som hotar med våld. En helt absurd och principiellt galen politik.

S är splittrade

Från S-håll har flera krav på att skydda koranen framförts. Inte minst förre utrikesministern Jan Eliasson (S) har varit en intensiv förespårkare för inskränkt yttrandefrihet. ”De som bränner heliga skrifter tar skenheligt skydd bakom yttrandefrihet – varom de månar minimalt. Sorgligt att deras provokationer ’lyckas’. Priset är hat och splittring”, skriver han på X.

Men partiets rättspolitiske talesperson Adrian Shekarabi (S) säger nu till Ekot att ”Svensk yttrandefrihet måste värnas. Vi ser inga behov av lagändringar”.

Återigen placerar sig Socialdemokraterna på båda stolar samtidigt. Förmodligen för att inte stöta bort någon och försöka tillfredsställa alla sidor hur motstridiga de än är.

Majoritet emot inskränkning

Men det är naturligtvis glädjande att riksdagen står upp för yttrandefriheten och inte vill gå islamister som hotar med våld till mötes. Det vore en skam för Sverige som demokrati om riksdagen lät dem som hotar bestämma vad som ska gälla här i landet.