Den extrema attacken på köpcentret Emporia i Malmö där en man dödades, en turist skottskadades och mängder med barnfamiljer hamnade i skottlinjen kommer bara att ge max fyra års ungdomsvård. Svenskt rättsväsende är i fullständig otakt med den allmänna rättsuppfattningen.

Skottlossningen på Emporia den 19 augusti förra året är den värsta på länge med tanke på att många skott avlossades inne i ett köpcentrum med hundratals besökare, varav många barnfamiljer.

Utöver måltavlan, en 31-årig gängkriminell, blev en kvinna skjuten i ryggen inför ögonen på sin son och pojkvän. Skräcken var stor hos de hundratals besökarna.

Kort efter dådet greps en 16-åring. Han ska nu få sin dom, rapporterar TT.

Orimligt låga straff för grova brott

Men åklagare kan bara yrka på maxstraffet enligt gällande lagstiftning, som är fyra års sluten ungdomsvård. I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten säger hon att ”en vuxen person med all sannolikhet hade dömts till livstids fängelse för brottet”.

Med alla rabatter är gärningsmannen ute på gatorna och kan skjuta, råna och härja igen om bara något år.

Detta är inte värdigt en rättsstat.

Gärningsmannen borde naturligtvis sitta inne i årtionden. Och hade attentatet skett i Danmark hade han fått åtminstone 16 år, exakt så som två tonåringar från Rinkeby dömdes i Danmark häromåret efter dubbelmord norr om Köpenhamn.

Regeringen arbetar för att göra svensk lag mer lik den danska. Förslag finns om dubbla straff i samband med organiserad brottslighet. Men de är ännu inte beslutade och införda.

Orsaken till att brutala mördare snabbt är ute på svenska gator och därmed ökar de kriminellas våldskapital är således de tidigare regeringarna. Skyldiga är: Magdalena Andersson (S), Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M).

Regeringen måste göra allt den kan för att så fort som möjligt få tillstånd en straffskala som stämmer med den allmänna rättsuppfattningen. Nu måste det vara slut med ”saft och bulle” i bemötandet av grovt kriminella ungdomar.