De offentliga bidraget till etniska riksorganisationer har länge ifrågasatts av Sverigedemokraterna. Häromåret blev också M tveksamt till att stödja segregation. Och nu har L-partiet intagit en kritisk ställning.

Bidraget till etniska föreningar startade under det galna 1970-talet då integration skulle handla om att svenskar skulle ta efter och lära sig lika mycket om invandrares kultur som invandrare skulle lära sig svenska och svensk kultur. Det har blivit ett bidrag för segregation. Och till föreningar som stöder diktaturregimer eller antidemokratiska krafter. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) drog häromåret in statliga bidraget till två organisationer som hade kopplingar till diktaturen i Azerbajdzjan och den turkiska islamfascistiska rörelsen Grå vargarna.

”Kulturellt och religiöst förankrad diskriminering inte bara accepteras i Sverige – myndigheterna skickar till och med bidrag till organisationer och samfund som producerar hedersnormerna”, har kvinnorättsaktivisten Maria Rashidi länge varnat för.

Assimilering till det svenska istället för fortsatt segregation

Häromåret anslöt sig Moderaterna till Sverigedemokraternas linje i fråga om ”att resurser och energi ska läggas på att människor som har kommit till Sverige ska anpassa sig efter våra sedvänjor och bruk”.

Nu har L-ledare Johan Pehrson sagt att en av partiets positioner inför höstens budgetförhandlingar är att stödet till ”etniska organisationer”, alltså i princip invandrarföreningar, skall strypas i de fall man ser att dessa beter sig destruktivt.

– Vi vill satsa brett på integration, där verksamhet står i centrum och inte etnicitet, säger partiledaren Johan Pehrson till TT.

Det är bra att också L nu förstår att Sverige inte kan vara en bas för utländska kampanjer från hemländerna utkämpas i Sverige. Vi såg det nyligen då för- och motståndare till den eritreanska regimen drabbade samman på Järvafältet, norr om Stockholm. Vi har tidigare sett hur turkar och kurder beskjutit varandras lokaler i Södertälje, något som speglar konflikten mellan dessa etniska grupper i Turkiet.

Sverige ska vara – och förbli – Sverige

Det är verkligen på tiden att fler partier än Sverigedemokraterna förstår att Sverige inte kan tillåtas bli ett verktyg i allehanda konflikter runt om i världen. De som är upptagen av sådana konflikter borde lämna landet. De som vill bo och verka i Sverige ska vara inriktad på att försörja sig och bidra till det svenska samhället enligt dess seder och traditioner. Allt annat är vanvett.

*

Se mer: G-P i Staten ska inte sponsra etniska föreningar, Smålandsposten i Stödet till ”etniska organisationer” skall strypas, DN i Hederskulturen fortsätter växa – med regeringens stöd