Att lyssna på någon som kan en verksamhet från grunden är alltid intressant, vad det än gäller. En timslång intervju med en av landets mest erfarna stridspiloter Peter Lindén är inget undantag.

Peter Lindén, född 1957 och nu pensionär, berättar för Skaraborgspodden om sitt händelserika liv. Han avviker fort från den vanliga vägen till vuxenlivet: efter grundskolan i Hindås, utanför Göteborg, började han yrkesarbeta på fabrik vilket var fruktansvärt tråkigt. Men en lärdom han tycker alla borde ha, för då kan man alltid tänka tillbaka på när man hade det ännu värre.

Under lumpen blev han omplacerad till flygskolan i Ljungbyhed efter att ha sökt dit och genomgått en rad tester och undersökningar. Han fick läsa in ”en jäkla massa gymnasiebetyg”, men när han fick börja flyga bulldog (sk61) var han ju motiverad…

Sedan skolades han in på Viggen i Söderhamn innan han började arbeta på flygflottiljer som F6 i Karlsborg och F7 Såtenäs.

Sovjetiskt vapen låst och redo att skjuta

Under kalla kriget var det ständig beredskap och det kunde bli flera larm och starter per dag. Vid ett tillfälle var uppdraget att ta bilder på en ny modell av sovjetiskt bombflygplan, ”Backfire”. När han till slut fann planet och flög upp jämsides, fick han en radarriktad kanon emot sig. Då tänkte han, ”bara inte den här killen är nervös nu och trycker av”.

Trots att radarn skriker att kanonen är låst mot honom, flyger Lindén närmare eftersom uppdraget är att ta bra bilder på den ny modellen av Tupolevplan som svenska försvarsmakten ville studera närmare.

– Det blir riktigt otäckt. Sitter han där inne och fipplar med avtryckaren så är det ju färdigt, liksom, säger Lindén.

Sedan tillägger han att han hade ju sin rote-kollega flygandes bakom Tupolevbombaren, så hade den sovjetiske piloten börjat skjuta hade också det sovjetiska planet blivit nedskjutet.

Skillnaden mellan Viggen och Jas Gripen

Lindén får frågan vad skillnaden är på gamla Viggen och nuvarande jakt-attack-spaningsflygplanet Gripen.

– Gripen är som att sitta i en formel 1-bil med Starwars på skärmarna, du ser allt runtikring dig. Viggen är som att sätta sig i en grävmaskin. Den har en riktigt grym motor, men du ser inte mycket framför dig, säger Lindén.

Han menar att svenskt flygvapen är så bra att han skulle våga möta vem som helst i luften. Och då syftar han på det svenska flygvapnet som helhet:

– Våra maskiner är bra, våra piloter är bra och vårt stridsledningssystem är så bra. Man kan inte bara se till flygplanet i sig. Du måste se till den support du har som pilot. Där har vi galet bra grejor, säger Lindén.

Brittisk stridsflygare: ”Oh, oh, Jeeesus!”

Trots att Gripen har så mycket bättre skärmar och info-system, kommer Lindén tillbaka till Viggens enorma motorkraft. Han berättar om när en brittisk stridsflygare fick provåka med honom i Viggen:

– Efterbrännskammaren i Viggen gick ju i tre steg. Jag frågade honom om han var redo för ”afterburning”. Det var han. Sedan hör jag honom reagera: ”oh, oh, Jeeeesus!” Då är det bra acceleration, skrattar Lindén.

Världsmästare

Utöver att ha varit officer och stridspilot är Peter Lindén också världsmästare. Han har ett stort intresse för motorcyklar och en framstående karriär som tävlingsförare i motorcykelracing. Bland meriterna märks världsmästartiteln i Endurance 2000 och europamästerskapet i 500GP 1989. 

Jag vill ha mer, mer, mer!

Den här typen av jordnära, höll jag på att skriva vilket ju blir metaforiskt fel, men berättelser från det dagliga arbetet av dem som utför uppgifterna är ovärderliga. Och alldeles för få. Jag är trött på allt svammel om mål, ambitioner och avsikter på övergripande, politisk, nivå. Sådant får vi höra till leda. Men väldigt lite om hur det praktiskt och faktiskt går till.

Det är väl ett resultat av den sjuka tid vi lever i där akademisk nivå anses som så mycket finare än den nivå där arbetet och kompetensen faktiskt finns. Detta måste vi komma ur. Det är de som utför uppgifterna som är huvudpersoner och de högre upp i hierarkierna är bara (i bästa fall) stöd till dem ute i verkligheten.

Jag får ökat förtroende för försvarsmakten av att höra Peter Lindén berätta. Här blir det tydligt vilken styrka vi har, vilket kunnande och erfarenhet som härbärgeras av de män och kvinnor som arbetar i försvarsmakten.