Gänget bakom Oscarsnominerade ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” ska göra satirisk TV-serie med titeln ”Whiskey on the rocks”. Handlingen cirkulerar kring den ryska ubåten som gick på grund i Karlskrona skärgård 1981. Nu är det klart att Rolf Lassgård ska spela statsminister Thorbjörn Fälldin.

KOMMENTAR. Serien är alltså ingen dokumentär, utan en satir om spelet kring den kris som den grundstötta kärnvapenubåten orsakade på världsscenen mellan Sovjet och USA mitt under kalla kriget.

Serien ska sändas i SVT till julen 2024 och Disney+ är medproducenter. Inspelningen börjar efter sommaren i Blekinge och Litauen.

Historia utan motstycke

– Det här är en historia som helt saknar motstycke, och Jonas Jonassons dramatisering är fantastisk. ”Whiskey on the rocks” har allt vi letar efter för Disney Plus; en unik berättelse med stark förankring i vår del av världen, och samtidigt en högkvalitativ produktion med de bästa framför och bakom kameran, säger programdirektören Vibeke Lia till Expressen.

Det som läckt om handlingen är att Thorbjörn Fälldins ”diplomatiska förmågor sätts på hårda prov när han ska navigera mellan en stridslysten svensk överbefälhavare, två kärnvapenmakters lynniga ledare och den charmiga och sluga sovjetambassadören i Stockholm.”

Titeln hämtas från det amerikanerna kommit att kalla denna allvarliga incident under kalla kriget, eftersom det var en sovjetisk ubåt av klassen Whiskey som körde upp på klippor i svenska skärgården. Annars är det ju en benämning på en drink.

Kan bli bra

Själv föredrar jag ”äkta” dokumentärer, de som förmedlar fakta, information och sätter ett viktigt händelseförlopp, eller en viktig person, i ett historiskt sammanhang. Också ”dramadokumentärer” är ofta underhållande, även om man då gjort ”konstnärliga” förändringar för att skapa ett bra flyt i berättelsen.

Men nu är det alltså en satir som kommer att driva med de inblandade som huvudingrediens. Det kräver en intellektuell förmåga att förstå både politik och humor som de flesta filmmakare inte har. Ofta blir det plump vänsterpropaganda som man kan stänga av efter tre minuter.

Men jag gillar ”Hundraåringen” och uppföljaren. Där finns både Stalin, spanske Franco och amerikanska Manhattanprojektet med och man driver med alla. Iochför sig på ett så burleskt sätt att filmerna inte fungerat utanför Sverige, om jag minns rätt. Humor är ju också kopplat till de nationella kulturtraditionerna.

Fälldin värd mer uppmärksamhet

Jag hoppas att Jonasson & Co ska lyckas göra en serie som genom satiren också speglar det som hände och aktörerna rättvist. Vi behöver känna till mer om vår egen svenska historia. Även närhistorien har fallit i glömska. Thorbjörn Fälldin var en av 1900-talets främsta politiker i landet, historisk genom att besegra S i valet 1976, för första gången på 44 år. Och åter vinna folkets förtroende i efterföljande riksdagsval.

Med honom stoppades marschen in i ett socialistiskt samhälle. Han bröt nacken på 68-vänsterns radikala framfart överallt i samhället, även om enpartistaten redan hade nått långt.

Vi får väl se hur denna satirserie hanterar grundläggande historiska omständigheter…