UD:s presstjänst gick ut och fördömde dem som agerar enligt svensk yttrandefrihetsgrundlag. Nu har utrikesministern Tobias Billström backat upp attacken mot grundlagen. Det är vansinnigt inkompetent.

Med svenska grundlagar ska man inte leka. Särskilt inte regeringen. Turerna kring UD:s utspel är absurda.

Först går presstjänsten, alltså icke-politiska tjänstemän på Utrikedepartementet, ut och fördömer de invånare som använder de fri- och rättigheter som grundlagarna garanterar. Detta med hårda ord. Koranbränningen, som är fullt laglig, kallas ”kränkande”, ”provokativ”, ”intolerant”, ”islamofobisk”, ”rasistisk” och ”främlingsfientlig”.

UD attackerar svensk grundlag

Det är inte att försvara svensk grundlag. Det är att gå islamisternas ärenden, de som vill avskaffa yttrandefriheten och friheten i Sverige.

Jag trodde detta var ett övertramp från S-aktivisterna inom UD. Men nu har utrikesminister Tobias Billström gått ut och försvarat fördömanden från tjänstemännen på hans departement.

”Det är viktigt att vi alltid står upp för den grundläggande principen om yttrandefrihet i Sverige. Men yttrandefrihet går åt två håll och det som är lagligt är inte alltid lämpligt. Därför var det självklart för regeringen att fördöma koranbränningarna”, säger Billström i ett skriftligt uttalande till Expressen.

Fullständigt galet

Detta är ett inkompetent agerande på flera sätt.

1) En svensk regering ska försvara landets grundlagar, inte undergräva dem.

2) Att försöka blidka extremister och diktaturer genom undfallenhet har aldrig varit framgångsrikt.

Visst är det så att yttrandefriheten också skyddar dem som vill tala för islamismens idéer om kvinnans underordning och att de som kritiserar religion ska fängslas och dödas. Men det borde inte vara Sveriges regering som gör det!

Regeringen borde försvara yttrandefriheten

Eller som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger:

– När man som regering går in och fördömer en enskild aktion då har man tagit på sig en roll som en regering inte ska ha. Regeringen ska se till att det finns lagar på plats men sen är det upp till rättsväsendet att visa vad som är straffvärt eller inte, säger Nils Funcke till G-P.

– Regeringen ska inte försätta sig i en sådan situation. Man ska helt enkelt hänvisa till att vi har en yttrandefrihetstradition som vi är stolta över och den innebär att även sådant som kan anses som stötande eller kränkande är tillåtet.

Fråga Chamberlain

Sverige försvagas när landets politiska ledning inte står upp för sitt eget lands lagstiftning, utan skäms för den. Och historien visar – med all önskvärd tydlighet – att det inte går att blidka diktaturer med eftergifter.

Frågan brittiske premiärministern Neville Chamberlain. Det var han som 1938 gick med på eftergifter till Hitler och utropade ”fred i vår tid”. Några månader senare startade andra världskriget.

När Sverige nu visar samma undfallenhet som Chamberlain är det en signal till muslimska världen att Sverige är på fall och att man bara behöver knuffa lite till, så införs sharia här. Undfallenheten inger hopp hos motståndaren att man kommer att vinna en storseger.

Billström undergräver det fria samhället genom att avdöma hur yttrandefriheten får användas.

Detta är ett katastrofalt agerande.