Den nya lagen mot involverande av underårig i brottslighet kommer nu att testas mot en känd rappare från Stockholm som tillhör kriminellt nätverk. Denne begärs nu häktad på sannolika skäl misstänkt för brott.

Lagen mot rekrytering av barn till kriminalitet trädde ikraft 1 juli och bara veckor senare prövas de första fallen. Den nu 19-årige rapparen, som har stor publik på Spotify, greps efter att han ska ha instruerat flera unga att begå ett brott samtidigt som polisen hade span på honom.

Syftet med den nya lagen är att stärka skyddet mot att unga rekryteras till klaner och gäng och därmed utnyttjas i brottslig verksamhet. Rapparen begärs häktat eftersom det finns risk för att han kan försöka undanröja bevis och att han fortsätter sin kriminella verksamhet.

Greps på torg

19-åringen greps den 18 juli vid Rågsvedstorget i södra Stockholm och brottet ska ha fångats på film enligt källor till SVT nyheter. Han greps på plats och gripandet ska ha gått lugnt till. Rapparen har tidigare döms för flera grova våldsbrott som misshandel och olaga hot.

– Vi hade span på honom sedan länge, det var bara tillfällighet att vi kunde gripa honom direkt efter att brottet genomförts, säger en källa med insyn i gripandet till SVT.