Under förra mandatperioden startade demokratiska partiet flera riksrättsprocesser mot president Donald Trump. Nu ligger republikanerna i startgroparna för att ställa Joe Biden inför riksrätt.

Att ställa en sittande amerikansk president inför riksrätt är en möjlighet enligt konstitutionen som tidigare bara används någon enstaka gång på hundra år. Men under Trumps presidenttid valde demokratiska partiet att försöka starta riksrättsprocess tre gånger. Även efter avgången har demokraterna drivit olika juridiska processer mot Trump

Det har gjort att intresset för att agera likadant mot demokraternas president Joe Biden har ökat.

Nu har man i representanthuset kommit närmare att rikta riksrättsåtal mot honom, rapporterar AP: Representanthusets talman Kevin McCarthy överväger en riksrättsutredning mot president Joe Biden.

I ett uttalande på tisdagen sa Kevin McCarthy att de frågetecknen som finns om Bidens familjeekonomi måste utredas. Än så länge har husets undersökningar inte bevisat något fel, men en riksrättsutredning ”ger det möjligt för kongressen att få information för att kunna veta sanningen.”

Hunter Bidens laptop

Under valrörelsen 2020 gjorde både gammelmedia och socialamedierplattformar allt för att lägga locket på om misstankar mot Joe Bidens son Hunter Biden, vars bärbara dator visade på mängder med misstänkta oegentligheter. Den som skrev något om detta då blev avstängd av Facebook.

Men i längden kunde inte FBI förneka att man fått in den bärbara datorn och uppgifter på den har resulterat i åtal mot Hunter Biden för skattebrott. Nu riskerar han fängelsestraff.

Under den här tiden missbrukade Hunter Biden kokain, något han berättat själv. Åklagarna hade lagt fram en förlikning där Biden skulle slippa fängelse för skattebrott där han undanhållit över en miljon kr och vapenbrott. Han var beredd att erkänna mot att han skulle få villkorlig dom.

Nu hänger det på om domaren i domstolen godkänner förlikningen.

Republikanska kongresspolitiker misstänker att justitiedepartementet agerat för att presidentens son ska kunna undvika straff och argumenterar i en inlaga till domstolen för att fallet med Bidens missade skatteinbetalning ska fortsätta utredas.

Närmare riksrättsåtal

Republikaner i kongressen har intensifierat utredningarna av Biden och hans son Hunter Biden. Man gräver i familjens ekonomi, särskilt betalningarna som sonen Hunter Biden fick från Burisma, ett ukrainskt energibolag varifrån Hunter Biden fått arvoden i mångmiljonklassen. I bakgrunden finns misstanken att Hunter Biden fick det lukrativa uppdraget eftersom han var son till USA:s dåvarande vicepresident.

En icke namngiven konfidentiell FBI-informatör hävdade att tjänstemän i Burisma-företaget 2015 och 2016 försökte betala Bidens 5 miljoner dollar vardera i utbyte mot deras hjälp med att avsätta en ukrainsk åklagare som påstods utreda företaget.

Vita husets presssekreterare Karine Jean-Pierre avböjde på tisdagen att svara på frågor om potentiella riksrättsförfaranden.

*

Se mer: Fox News i Speaker McCarthy reveals red line for possible Biden impeachment inquiry, NPR i McCarthy says info about Biden family ’rises to level of an impeachment inquiry’