Aldrig har väl Sverige blivit så förnedrat, så hånat och illa behandlat som under det senaste årets ”Nato-process”. Det är pinsamt att se svenska politiker krypa i smutsen för en halvdiktator i Mellanöstern. Blir det inget klar besked i Vilnius nu borde Sverige dra tillbaka ansökan. Nu får det vara nog med tramset!

Fy fan. Jag äcklas över att se hur svenska politiker agerar likt tiggare på den internationella scenen.

Det här så ovärdigt det kan bli.

Sveriges anseende som en självständig nation dras i smutsen. Politikerna låter landet hånas och förnedras, både utomlands och inrikes.

Tragiskt att se

Det är något djupt tragiskt i situationer när någon knackar på dörren och vill komma in på en fest man inte är inbjuden till. De flesta av oss skulle aldrig nedlåta oss till något sådant. Ändå är just detta som våra politiker ägnat sig åt i över ett års tid.

Det här urholkar landets självförtroende än mer. Självbilden blir att Sverige inte är något land som andra vill vara i sällskap med.

Så kan vi inte ha det.

Sverige får stå på egna ben

Vi vet vad vår nation går för. I 500 år, sedan Gustav Vasa, har vi haft enorma framgångar. Alltid genom att bygga på vår egen förmåga. Mer sällan i allianser med andra. Lärdomen är att allierade sviker. Därför har vi i svenska språket många ordspråk av typen: Själv är bästa dräng. 

Vi har aldrig haft hjälp för att bygga vårt välstånd och vår välfärd. Det har vi gjort med våra egna bara händer. På egen hand har vi byggt en nation som varit världsledande i fred, trygghet och välstånd.

Om det här gänget i Natokretsen inte kan komma för sig att släppa in Sverige denna vecka, då måste vi sluta slicka Erdogans fötter och reda oss själva. Så sent som på 1980-talet var Sverige en ledande militärmakt. Vi satsade mest i världen per invåndare på försvaret, efter USA och Israel. Vi har sedan stormaktstiden varit världsledande på försvarsmateriel, allt från kanoner till stridsflyg och ubåtar.

Det finns inga skäl att fortsätta krypa för Natomedlemmar!

Vi har gjort vårt. Nu får Nato visa vad man är för allians!

Öppnar de inte dörren nu, så är det bara att be dem dra åt helvete. Då får vi göra som vi gjort förut. Klara oss på egen hand.