Visst förväntar vi oss att folk på universitet och högskolor är smarta? När de sedan visar sin bottenlösa inkompetens, hur ska vi reagera? För mig blir det bara en bekräftelse av att många av dem som anser sig tillhöra de upplysta och uppburna etablissemangen är rena skämtet.

Senaste exemplet på den ”högre” utbildningens pinsamma obegåvning kommer från Högskolan i Halmstad. När forskaren Frida Stranne får sin bok om kriget i Ukraina sågad av Maria Haldesten på den centerpartistiska ledarsidan i Hallands Nyheter, begär Högskolan av chefredaktören att sådan kritik ska censureras.

Professorn Måns Svensson skriver i ett öppet brev till tidningen: ”Artikeln går, ur Högskolans perspektiv, över gränsen för vad som kan ses som rimligt” och att ” vi inte acceptera att landets ledarsidor används som hävstänger för näthat mot forskare vars analyser inte stämmer med den egna agendan”.

Chefredaktören Ulf Niklasson svarar i artikel: ”[Professorn] tycker att samhällsvetenskaplig forskning ska ifrågasättas och diskuteras – och det är ju precis det Maria Haldesten gör. När sen inte det faller Högskolan i Halmstad i smaken, då går Måns Svensson till någon slags motattack och vill att jag censurerar Maria Haldesten.”

Ett riktigt antiklimax står Susanna Öhman, rektor vid Högskolan Halmstad, för i debattartikel: ”Jag välkomnar debatter om såväl Högskolan som våra forskares resultat och slutsatser, och hoppas att även vi själva är välkomna att delta i dessa debatter”.

Hahaha, rektorn menar att det borde i yttrandefrihetens namn vara välkommet att professorer kräver censur av medierna…

Kritik ses som ”hot och hat”

Visst, man blir förvånad över att en centerpartistisk ledarsida kan bli så elak, giftig och närmast föraktfull som när Maria Haldesten fördömer Frida Strannes bok. (Jag trodde den nivån var reserverad för storstadspressens kultursidor.) Men att Högskolan i Halland anser sig ha rätt att klassa ledarartikel som oacceptabel och att chefredaktören därför måste ingripa mot skribenten eftersom artikeln bidrar till ”näthat”, är häpnadsväckande.

Här ser vi hur postmodernismen tagit över den högre utbildningen och krossar dess intellektuella förmåga.

Högskolans professor och rektor är ju direkt korkade när de anser att kritik i en bokrecension är ”hot och hat”.

Använd yttrandefriheten, för helsike!

Det som förundrar mig är varför inte Högskolan i Halmstad använder sig av yttrandefriheten, istället för att försöka strypa den. Försvara utgivningen av Strannes bok! Försvara rätten att undersöka breda och kontroversiella perspektiv!

Men vad gör högskolan? Jo, man kräver att kritiken mot boken ska tystas. Det är så urbota korkat.

Visst, när ledarskribenten Haldesten skriver att ”boken säkert gör Putin nöjd”, är det mer slapp smutskastning än saklig kritik. Men det tillhör yttrande- och pressfriheten att få skriva nedlåtande om en bok.

Och det är absolut inte ”hot” – vilket vore olagligt och ska i varje läge polisanmälas.

Om Haldestens recension är ”hat” kan man diskutera, men hat är inte olagligt och ryms inom demokratiernas yttrandefrihet. De som vill tysta ”hat” – istället för att argumentera emot det – vill avskaffa yttrandefriheten. Glöm aldrig det!