De chockhöga elpriserna förra vintern berodde på att Sverige satsat på vindkraft, men när det är kallt blåser det mindre vilket ger elbrist. Prognos visar att vi kommande vinter inte ska behöva lita på vindkraft utan har fulla vattenmagasin och Europa har gaslagren välfyllda.

Det en gång så robusta svenska elsystemet närmade sig kollaps förra vintern. Detta sedan hälften av kärnkraftsreaktorerna avvecklats och landet var beroende av vindkraft under en vinter där det inte blåste.

Nu visar prognoser inför höst och vinter att elpriserna kan bli betydligt lägre än förra året. Nu är vattenmagasin i Sverige och gasdepåer i Europa välfyllda vilket gör att höstens förväntade elpris ligger lågt.

– Alla förutsättningar som var usla för ett år sedan har förbättrats radikalt, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia till TT/Expressen.

Elpriset ser ut att hålla sig stabilt på den europeiska marknaden till hösten. Prognosen för oktober är 76 öre per kilowattimme (kWh).

För att prognosen ska slå in får det inte bli för torrt under hösten, utan att vattenmagasinen genom regn fylls på.