Hela 91 sprängningar har detonerat under första halvåret 2023. Det är fler än under hela förra året, visar nya siffror från polisen.

De klan- och gängkriminella bombningarna i Sverige ökar. Det är portuppgångar i flerfamiljshus som sprängs. Det är restauranger och affärslokaler som exploderar. Bilar som sprängs. Det är villor och radhus som bombas. Trenden är att privatbostäder sprängs i allt högre grad.

Allvarligaste explosionen skedde i Hässelby i mars då en radhuslänga fick så stora skador att bostäderna inte går att bo i. Barn vaknade av att de fick glassplitter över sig i sängen.

– Konflikterna är väldigt intensiva, säger Malin Nygren, chef för polisens nationella bombdatacenter till Aftonbladet.

Under årets första sex månader är detonationerna fler (91) än under hela förra året (90).

Trenden är tydlig.

Utöver uppgörelser mellan gängkriminella kan det finnas fall där unga har experimenterat med saker som smäller och förstört egendom.

Flest sprängningar i södra Sverige

Likt tidigare år är det region Syd som har flest sprängningar. Att sprängningarna ökar kan bero på en rad olika saker.

– Det är väldigt mycket som sker i det kriminella gängen nu. Det är en hög konfliktnivå. Man ser det som en framgång att använda explosiva anordningar för att få fram sitt budskap eller skrämmas, säger Nygren.

Hög risk för allmänheten

Bomber utsätter allmänheten för hög risk. Explosioner drabbar alla som befinner sig i närheten, inte enbart den tänkta måltavlan.

– Det är mycket oroväckande och tyder på deras hänsynslöshet. De bryr sig inte om omgivningen, säger Nygren.