Sverige får inte vika sig för de kraftfulla reaktioner som koranbränningarna väcker utomlands. Det säger Richard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott.

KOMMENTAR. Olika delar av det officiella Sverige vill nu gå ned på knä inför våldsbejakande islamister. Varför ska koranbränning tillåtas, undrar de. Om muslimska krafter vill hindra det, varför inte göra som de säger? Allt för att återfå lugnet.

Mot eftergiftspolitik

Men att anpassa sig till brutala och hotfulla krafter är ingen väg till lugn – utan enbart en väg mot mer krav på underkastelse, mer våld och maktanspråk.

Nu går en av riksdagens tyngsta ledamöter emot eftergiftspolitiken.

– Oavsett vad man tycker om en viss åsiktsyttring måste vi acceptera att det är en del av vår demokrati. Vi ska inte böja oss för människor vars mål är att begränsa och inskränka vår demokrati och yttrandefrihet, säger Richard Jomshof till Aftonbladet.

Försvara vår yttrandefrihet

– Det spelar ingen roll om vi har en islamistisk diktator, vars mål är att tysta oss. Vi ska svara med att erbjuda mer yttrandefrihet, sa han.

Richard Jomshof jämför islam med nazism och säger att det finns en totalitär sida i islam som ”vi måste reagera mot”.

På Per Ahlmarks sida

Jag vill passa på att påminna om liberalen och Folkpartiledaren Per Ahlmarks ord ur hans trilogi om vänsterns skuld (1991, -94, -97 utgivna på Timbro):

”Den tredje totalitära världsåskådningen under de senaste hundra åren har nu trätt fram med kraft och tydlighet. Efter kommunismen och nazismen ser vi hur den islamska fundamentalismen ställer liknande krav på oss. Vi ska anpassa oss till dess anspråk som inte medger invändningar, pluralism eller kompromisser.”

Fler än Sverigedemokraterna borde idag motverka anpassningen till våldsideologier.