Den vänsterliberala blaskan New York Times beklagar utvecklingen i Frankrike: Varför framstår Marine Le Pen som den mest vuxne i rummet?

Redan före de brutala upploppen och plundringarna i Frankrike nyligen kunde en tydlig skiftning i den franska väljaropinionen noteras. I april visade en mätning från Elabe, som fick stor uppmärksamhet, att Marine Le Pen ligger långt före Emmanuel Macron om presidentvalet i en andra omgången skulle stå mellan de båda. Hon skulle vinna med 55 procent av rösterna, mot 45 procent för den nuvarande presidenten.

Nu kommer Macron inte att kunna ställa upp i nästa val, som inte hålls förrän 2027, men mätningen antyder att opinionen tippar över i konservativ fördel i ett av EU:s viktigaste länder.

Förstår franska folkets oro

En annan mätning, från Ifos, avslöjar att en majoritet av de tillfrågade anser att Marine Le Pen ”förstår det franska folkets oro” (58 procent), att hon ”står för demokratiska värderingar” (57 procent), att hon är ”kompetent” (52 procent) och ”kapabel att reformera landet” (51 procent). Hon har stärkt sitt förtroende på alla dessa punkter, särskilt den senaste.

Just detta, att det är konservativa – och inte vänsterradikaler – som vinner terräng i väljaropinionen i Frankrike oroar amerikanska New York Times. Tidningen pekar på att vänsterradikalernas ledare och presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon, trots hans starka motstånd mot Macrons åtstramningspolitik, inte vunnit i opinionen. Han får bara 20-25 procent av rösterna i mätningarna.

”Situationen borde vara skräddarsydd för vänsterns återkomst”, menar tidningen och frågar hur det kan komma sig att det inte heller är den ekonomiskt liberala högern, utan konservativa, som gynnas.

Och man svarar att det inte längre är vänstern som står för motståndet mot etablissemanget. Redan de gula västarna, förra massproteströrelsen, riktade sig mot de av miljöaktivism framdrivna skattehöjningarna på bensin och diesel. De hade en klar högerlutande attityd. Och dess initiativtagare backade i förra presidentvalet upp Eric Zemmour, som står till höger om Marine Le Pen.

Attackerar franska institutioner

New York Times menar att Le Pen under många år haft en uppåtgående trend på grund av sina politiska motståndares ”felsteg”. Det är ingen liten underdrift…

Frankrike har ju samma sorts problem som Sverige, med en stor invandring som inte har kunnat hanteras på ett värdigt sätt. Och även efter senaste tidens upplopp vill den liberala Macron-regeringen hävda att det är franska medborgare som ligger bakom våldet och att många har namn som Kevin eller Matteo.

Men även politiskt korrekta medier som Politico konstaterar att de senaste upploppen inte enbart varit protester mot polisbrutalitet utan omfattat ”ett bredare och våldsamt avvisande av franska institutioner”.

Det var inte enbart en borgmästare som fick sin bostad nedbränd och vars familj fick fly i panik. Våldsamheterna ”har riktat in sig på många symboler för den franska republiken: skolor, polisstationer, bibliotek och andra offentliga byggnader”, skriver Politico. Det har inte skett i tidigare upplopp.

Macron belönar våldverkare

De ledande politiska aktörerna har agerat olika. Socialliberale presidenten Macron har försökt hitta en balans mellan att visa medkänsla med den 17-årige afro-franske förmodade biltjuven som försökte smita från en poliskontroll när han blev ihjälskjuten och rikta kritik mot polisen vars agerande han kallat ”oförlåtligt”. Men å den andra sidan också stämpla upploppen som ”en oacceptabel manipulation av en tonårings död”.

Efter att ha motstått uppmaningar om att backa inför fredliga protester över hans åtstramning genom pensionsreformer, kan Macron agerande ses som en belöning av upprorsmakare, när han nu sträcker sig efter checkhäftet kort efter de senaste dagarnas våldsamma protester, skriver Politico.

Vänstern backar upploppen

Den ledande vänsterpolitikern, Jean-Luc Mélenchon, har i populistisk anda backat upp upploppens anklagelse om rasism och orättvisor. Han har påstått att det är ”fattiga människor som gjorde uppror”.

Vänsterinriktad tidning Le Monde kritiserade honom skarpt i en ledare och menade att han gick emot en stark folklig opinion som vill ha återgång till lugn och ordning. ”I ett land som är chockat av fem dagars urbana upplopp är vänstern inte lugnande”, skriver Le Monde enligt France24.

Marine Le Pen fångar det fransmän tycker

Under upploppen har konservative ledaren Marine Le Pen intagit rollen som den som förklarar varför utvecklingen har gått snett och vad som måste göras.

”Verkligheten är den att ni i regeringen inte ville höra några varningar”, sa hon i parlamentet inför sin partigrupp som utgör det största oppositionspartiet sedan valet förra året.

”Vi förutspådde vad som skulle kunna hända, trots att vi blev hånade. Tyvärr hade vi rätt.”

”Framför allt och före allt annat måste vi nu stoppa den anarkistiska invandringen”, sa Le Pen.

För att bekämpa det hon kallar ”rättslig slapphet” vill hon införa ett system med obligatorisk minimistraff och likt många konservativa vill hon se fler fängelseplatser.

Oroligheterna spelar Le Pen i händerna

Statsvetare konstaterar att Le Pen inte behöver göra så mycket nu, annat än hålla fast vid den linje partiet Nationell samling haft i årtionden.

”Jag tror att vi kommer att se en ökning på flera procentenheter för Nationell samling i en förlängning av de ganska otroliga framgångar partiet redan haft under de senaste åren,” säger Olivier Babeau, vid tankesmedjan Institute Sapiens, till AFP.

”Utan att de verkligen gör eller säger så mycket hjälper händelser dem att övertyga fler i befolkningen”, tillade han.

Marine Le Pen har i övrigt hållit en låg profil. Financial Times skriver att hon kan ”förbereda sig för ett förväntad fjärde presidentval 2027 där hon framstår som en ansvarsfull ledare”.