Svenska kyrkan var en gång en sammanhållande kraft, men den har efter 1968 blivit en bastion för extrema vänsteråsikter. Ett led i att avpolitisera kyrkan vore att riksdagspartierna lämnar den ifred.

De senaste dagarna har flera uppmärksammat att Centerpartiet enligt ett förslag inför höstens partistämma inte längre ska ställa upp i kyrkoval. I förra valet var det utöver C också SD och S som ställde upp med partilistor inom Svenska kyrkan. Sedan tidigare har Sverigedemokraterna tillsatt en grupp som ska utvärdera om partiet ska låta bli att ställa upp i kyrkovalet 2025. Socialdemokraterna har sagt att man avvaktar och ser hur de andra partierna gör.

Kyrkan är i moralisk konkurs

Nu är inte partierna det största problemet med Svenska kyrkan, även om de är det mest synliga politiska inslaget. Problemet är att Svenska kyrkan inte längre predikar evangeliet utan vänsterdogmer och queerteori. Man använder Jesus för flummigt godhetssignalerande utan varken teologiskt eller filosofiskt djup. Inte minst idéhistoriken Johan Sundeen har i studien ”68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989” visat hur vänstervriden Svenska kyrkan har blivit (se mer här).

Samtidens kolumnist Lars F Eklund har ifrågasatt vänsteridéerna som styr Svenska kyrkan (här, här), men de officiella företrädarna förnekar det uppenbara.

Partierna en del av problemet

Att riksdagspartier slutar kandidera i kyrkovalen löser inte det grundläggande problemet, men det skulle vara en del av en utstädning av det politiska. Svenska kyrkan skulle då vara mer förberedd för att i en framtiden verkligen vara avskild från politiken, det som var meningen när kyrkan skiljdes från statsmakten år 2000.

En renässans för den grundläggande kristna värdigheten, där man i första hand visar solidaritet och omtanke om de människor man har omkring sig i församlingen, i vardagen, är verkligen något som skulle behövas. Med den skulle rotlösheten och vilsenheten kunna botas i dessa tider, då allehanda andra strömningar från övriga delar av världen gör anspråk på att få domdera i Sverige.