Sverige får chockartat dåliga tillväxtsiffror för andra kvartalet. Precis om inom kriminalpolitiken säger experter nu att de inte har en aning om varför Sveriges ekonomi faller.

Vi hör ständigt hur ”experter” påstår att de inte vet varför skjutvapenvåldet och bombningarna är så fruktansvärt mycket mer omfattande i Sverige än i Europa, och medan övriga länder har en trend av minskat våld har Sverige en ökningstakt över flera år.

Med lite sunt förnuft och om man, likt kriminologen Leif GW Persson, se ”på de ärenden där vi fått facit” och då råder ingen tvekan om invandringens avgörande betydelse för utvecklingen för det grova våldet.

Det är ett tag sedan kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet presenterade ledarna inom klan- och gängbrottsligheten, men bland uppemot hundra namn där var de svenska undantag som bekräftade regeln. Förmodligen är det därför medierna inte vill skriva om vilka det är som begår dessa fruktansvärda brott som sänker ner Sverige i en otrygghet som saknar motstycke.

Bland ”experter” vägrar man erkänna faktum, och säger att ”vi” inte vet varför Sverige sticker ut i statitiken.

Tillväxten faller oväntat mycket

Nu kommer exakt samma kommentar från ekonomer när de ska förklara varför Sveriges tillväxtsiffror är mycket svagare än man förväntat sig.

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) föll med 1,5 procent under månaderna april till juni, jämfört med kvartalet innan. Det är ett långt kraftigare fall än den minskning på 0,5 procent som fanns i prognosen från finanstjänsten Bloomberg.

”Michael Grahn på Danske Bank kan inte se hur det är möjligt med så svaga BNP-siffror som kom på fredagen”, rapporterar Dagens Industri (betalvägg).

– Det är en större effekt än vad jag hade trott, säger också Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi till Dagens Nyheter (betalvägg).

– Det som sticker ut är framför allt exporten, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Stigande arbetslöshet

Parallellt med bnp-fallet stiger också arbetslösheten från 7,2 procent till 7,9, enligt SCB:s månadssiffror. Fortsätter den utvecklingen kan det få digra konsekvenser, menar Olof Johansson Stenman.

– Jag tänker inte främst på hushåll med stora bolån utan snarare på de som slås ut från arbetsmarknaden eller inte kommer in på den. Det är ett högt mänskligt pris och det finns en risk att det ökar nu, säger han till DN.

Finansministern inte oroad

Finansminister Elisabeth Svantesson tar dock den preliminära statistiken med ro. Siffrorna är visserligen dramatiska medger hon men är i linje med de prognoser hon presenterat. 

– Det är viktigt att vara medveten om att det här är en indikator, som bygger på ett mer begränsat underlag än de ordinarie utfallen. Vi fortsätter följa läget och kommer presentera en ny prognos i slutet av augusti, skriver hon i en kommentar till Svenska Dagbladet (betalvägg). 

Sveriges tillväxt

Vi får alltså vänta och se. Men EU-kommissionen målade redan innan de senaste siffrorna ut Sverige som Europas ”svarta får”. Tidigare i år höjde EU den ekonomiska tillväxtprognosen för unionen, men för Sverige beräknades utvecklingen gå åt andra hållet. Om EU-prognosen slår in blir Sverige det enda EU-landet där ekonomin krymper.

Om de nu preliminära siffrorna inte blir uppreviderade efter sommaren måste noggrannare studier ske om varför Sverige hamnar i en dålig tillväxttakt jämfört med andra länder. Är det ännu ett pris för en okontrollerad invandring där politiken fullständigt misslyckats med att integrera alla som kommer?

Svenska folket har rätt att få veta varför så mycket går dåligt i landet. Det handlar inte om att utse syndabockar, utan om att förstå orsakerna och etablera en politik som åtgärdar den. Är det att minska utanförskapet genom återvandring av dem som inte trivs i eller accepterar svenska samhällets regler, så måste den politiken genomföras. Detta oavsett om man gillar det eller inte.