Så ska tal framföras. Det var njutbart att höra Ebba Busch i hennes tal i Almedalen på fredagskvällen. Hon kan det här med att leverera från scen och i TV. Trots svåra ämnesval genomsyras talet av en offensiv kämparglöd som passar mycket bättre i vår tid än påklistrad hoppfullhet.

Kristdemokraternas ledare talade mycket om värderingar och ser dem som en väg framåt för att bekämpa den brottslighet som tar över alltmer av vardagen i Sverige.

Jobb och utbildning räcker inte

Hon vill ”rusta svenska värderingar som inte är valbara”. Hon jämförde dessa normer, värderingar och moral med ett modersmål. Man klarar sig inte utan svenska i Sverige. Man klarar sig inte heller utan att förstå de svenska värderingarna.

”Det räcker inte med att ha ett jobb”, sa hon. Förmodligen första gången någon mer än Jimmie Åkesson säger det från Almedalsscenen. De sju partier som styrde Sverige in på den väg som nu leder rakt ner i avgrunden har alla om integration sagt: ”Bara man får ett jobb så löser sig integrationen”. Det är en naiv och korkad hållning. Så är det inte.

Ebba Busch lyfte också en studie av gängledares skolgång. De som har fritt fram att begå allt från stölder, rån och mord till att sprida skräck och hot för att korrumpera och styra kommunala verksamheter. De hade alla klarat skolan. Alltså, att skaffa sig en utbildning är heller ingen patentmedicin för att motverka ungas kriminella bana. Trots att ”utbildning” också varit de gamla partiernas slentrianmässiga svar på integrationsproblemen. Så är det inte.

Kultur är avgörande

Det handlar om kultur. Om andra kulturella drag än de svenska. Kulturer där hot, våld och dominansbeteende är bärande del i ”kommunikationen”. Inversiva kulturella drag som svenska myndigheter – polis, skola, socialtjänst – inte har förmåga att bemästra. Där har vi skälen till att våldet kan breda ut sig så fritt och hämningslöst i Sverige.

Nu drog inte Ebba Busch den slutsatsen i klartext, men hon talade om lösningen: ”ett etniskt modersmål” som får alla att förstå gemensamma värderingar – som ”inte är valbara”. Den gemenskap som skapar tilltro och som varit så viktig för Sveriges utveckling från fattigdom till välstånd och välfärd.

Ebba Busch fick det att låta så självklart, dessa aspekter som är så svårgripbara. Det är en konst att kunna formulera sitt budskap så att de flesta förstår – och håller med.

Här är Ebba Busch en mästare.

*

Samtidens betyg på Ebba Busch i Almedalen: 4+ av 5 möjliga.

Tidigare betyg:

Ulf Kristersson (M): 4 av 5.
Nooshi Dadgostar (V): 4 av 5.
Muharrem Demirok (C): 2 av 5.
Magdalena Andersson (S): 2 av 5.
Märta Stenevi (MP): 1 av 5.