Efter att den svenska ambassaden stormats och ambassadören kastats ur landet måste Sverige agera kraftfullt. Irak har tagit emot miljardbelopp i svenskt bistånd. Det måste nu stoppas. Omedelbart.

En rad svenska politiker har i sociala medier fördömt attacken mot svenska ambassaden i Bagdad. Vice statsminister Ebba Busch (KD) säger att det inte är ett alternativ att ge vika för den irakiska kritiken. ”Yttrandefriheten är stark. Religionsfriheten är stark. Och det är ett viktigt ansvar att fortsätta berätta om det”, säger hon.

Irak fick en kvarts miljard 2022

Längst i kritiken mot Irak går Richard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott.

Inte nog med att shiamuslimska islamofascister ligger bakom stormningen av den svenska ambassaden. Iraks president Abdullatif Rashid har sedan mage att lägga skulden på Sverige, den svenska demokratin och yttrandefriheten”, skriver Jomshof på Twitter.

Han instämmer i förslaget att dra in biståndet till Irak. Bara under 2022 fick Irak en kvarts miljard kronor i bistånd. Och vandaliseringen av ambassaden är det tack vi får för detta.

Svaret måste bli starkt: Ett omedelbart stopp för all utförsel av svenska skattemedel till Irak.

Samtidigt kommer röster åt andra hållet. De fredsforskare som menar att Sverige ska underkasta sig extremistiska krav från arabvärlden och avskaffa yttrandefriheten är fullständigt fel ute.

I synnerhet är det vanvett att vika sig för länder som själva tillåter att svenska flaggor bränns och ambassader attackeras. Det är dessa länder som agerar aggressivt och fientligt.

Inrikespolitiska motiv

Egentligen handlar våldet och aggressiviteten i Mellanöstern inte om Sverige. De har främst inrikespolitiska orsaker i dessa länder.

Olika islamistiska rörelser i Irak ”försöker inbördes överträffa varandra i att vara de mest rättrogna muslimerna, som står upp mot bränningar av islams heliga skrift. Nu råkar vreden riktas mot Sverige”, skriver Michael Winiarski, utrikeskommentator i DN.

Inrikespolitiska skäl har också legat bakom Erdogans utdragna process kring Nato-ratificering av Sverige.

Vi ska inte backa en enda millimeter

Nu får det vara slut med daltandet med aggressiva, våldsamma och förtryckande regimer som gör Sverige till måltavla för sina egna interna problem. Regeringen måste stoppa alla utbetalningar av bistånd till varje land som agerar utanför normala diplomatiska rutiner.

Sverige måste sätta ned foten och visa att vi inte låter oss skrämmas av vrål och skrän från muslimska länder. Visst det kan kosta i exportintäkter. Men ibland kostar det på att stå upp för rättfärdiga principer som frihet och öppenhet. Det priset får vi betala.