Som försvarsminister var Peter Hultqvist starkt emot Nato och avvisade medlemskap stenhårt – tills han plötsligt svängde. Han saknar trovärdighet.

”Ingen är så förknippad med de gamla dogmerna som den förre försvarsministern”, skriver Dagens Nyheter i ledare. Tidningen lyfter sedan det snabba och fullständiga fotbytet som skedde 2021/22:

Från nej, nej, nej i november till ja i maj

I november 2021 sa Hultqvist på  S-kongressen: ”Det blir inga ansökningar om något medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering. Jag kommer definitivt aldrig så länge jag är försvarsminister att medverka i en sådan process. Det kan jag garantera alla.”

Först efter att resten av S-toppen beslutat sig för ett medlemskap i maj 2022, svängde försvarsministern i sista stund.

DN menar att hans säkerhetspolitiska trovärdighet är borta. ”Nu ska Socialdemokraterna gå vidare i en ny verklighet. Med Sverige som medlem i Nato. Lägga gamla dogmer åt sidan. Det görs bäst med en ny chef för partiets försvarspolitik.”

Socialdemokraterna alltid sist på bollen

Detta är ju inte den enda stora samhällsfråga där Socialdemokraterna hamnade oerhört fel. ”Vi såg det inte komma”, sa Stefan Löfven om det migrationspolitiska haveriet. Men han hade kunnat sagt det om så mycket annat. Socialdemokraterna är långt efter utvecklingen i de flesta frågor av betydelse.

Priset för svenska folket har varit högt och man kommer fortsätta att få betala dyrt genom ökad otrygghet, våld och korruption under många år framöver innan det svenska samhället återtagit kontrollen – om vi någonsin kommer att kunna återta kontrollen.

Men i försvars- och säkerhetspolitiken har S varit särskilt efter. Sverigedemokraterna var långt före S i att öppna upp för att undersöka alternativ till den militära alliansfriheten. SD röstade för att upprätta en Nato-option så att man kunnat förbereda samarbete, på samma sätt som Finland gjort sedan årtionden. Men detta motsatte sig Socialdemokratin.

Därför blir kursändringen brutal, nu när den ryska aggressionen mot alliansfria länder visat att den gamla ordningen då man litade på samtal och samarbete visat sig vara stendöd.

Så visst borde Peter Hultqvist stiga av. Men det är väljarna som borde avsätta S som landets största parti. Deras agerande de senaste 20-30 åren har varit förödande för det svenska samhället och dess folk.