Ännu en toppolitiker inom nordisk Socialdemokrati har påkommits i miljöer där nazihälsningar skett. Denna gång är det en tänkbar ny partiledare för S i Finland.

KOMMENTAR. Den finske S-toppen Antti Lindtman, en möjlig efterträdare till avgående partiledaren Sanna Marin, har hamnat i blåsväder. Ett fotografi sprids på nätet där han poserar nästan naken tillsammans med andra som gör Hitlerhälsningar med uppsträckt arm.

För finska tidningen Iltalehti medger Lindtman att han är en av männen som syns i den bakre raden, poserandes med en plastpistol.

– Jag var inte nazi-sympatisör då och jag är det inte nu, slår han fast.

Han säger att bilderna aldrig var tänkta att visas upp, framför allt för att de är så lättklädda.

Det anses förmildrande att Lindtman tidigare omnämnt att denna bild finns och att bilden är gammal, från år 2000.

Ida Karkiainen (S)

När Magdalena Andersson (S) tillträdde som ny statsminister 2021 utsåg hon Ida Karkiainen till civilminister. Då avslöjas bild där hon sträcker upp handen i luften. Hon säger till Aftonbladet att hon kan ha gjort en Hitlerhälsning som ung. Hon hävdar då att hon aldrig sympatiserat med nazismen.

– Jag kan inte minnas att jag har gjort en sådan gest, och om jag har gjort det så har jag definitivt gjort det i syfte att ironisera eller förlöjliga, säger hon.

Den förklaringen räckte för att hon fick sitta kvar i regeringen och nu har en av riksdagens tyngsta uppdrag som ordförande i Konstitutionsutskottet, KU.

Skillnad på folk och folk

Socialdemokrater tillåts göra misstag, ångra sig och får fortsätta sin karriär. Men gäller det andra?

Ingen Sannfinländare eller Sverigedemokrat hade kommit undan med dessa ursäkter. Medierna hade startat drev och jagat dem till dess de avgår. De hade tvingats bort och blivit uteslutna. Socialdemokrater i nazianstrukna sammanhang kommer dock undan.

Här borde ju likabehandling råda. Antingen blir det livslångt politikförbud på ungdomssynder för alla. Eller så kan man förlåta alla. Nuvarande hyckleri är vidrigt. Ett exempel på hur etablissemangen håller ihop och varandra om ryggen.