Antalet migranter på Medelhavet närmar sig samma nivå som under migrantvågen 2015. Det kan komma 2 000 flyktingar på ett dygn till italienska Lampedusa.

Bara under den 30 juni kom det över 2 000 människor i 46 båtar från Afrikas kust till den lilla europeiska ön Lampedusa, rapporterar SvD. ”Fästning Europas murar rämnar.”

Efter några år av rejält minskade migrationsströmmar har 2023 visat sig bli ett år då trenden bryts. Redan tidigt i vår utropade Italien nödtillstånd till följd av det snabbt ökande flödet av människor som tar sig över Medelhavet.

Helt nya nivåer

– Mars var helt annorlunda i år, även när vi hade dåliga väderförhållanden försökte folk ta sig till Lampedusa från Tunisien och Libyen, säger Felix Weiss vid tyska frivilligorganisationen Sea-Watch till tidningen.

I den nya vågen är det nästan enbart människor från Afrika söder om Sahara. Och de når fram till Europa. Hittills i år har antalet migranter som anlänt till Italien ökat med 133 procent. När ”Fästning Europa” inte längre håller gränsen stängd, färdas budskapet snabbt till dem som vill söka sig ett nytt liv. Allt fler vill ta sig till Europa.

*

KOMMENTAR. Reportaget i SvD frågar varför Europa inte räddar fler. Men man frågar inte varför de räddade sätts i land därifrån de kommit, alltså på Afrikas kust. Detta istället för att ta med dem in i Europa. Om de omedelbart återfördes till Afrika skulle det snart bli uppenbart för alla att det inte är någon idé att ge sig ut på farliga båtfärder över Medelhavet.