I veckan dömdes ytterligare sex män i 20-årsåldern efter att ha deltagit i korankravallerna under påskhelgen 2022 i Sveaparken i Örebro. Totalt har ett 70-tal dömts till fängelse för upploppen.

KOMMENTAR. En 19-åring döms till fyra år och åtta månader sedan han vandaliserat och stulit utrustning i en polisbuss och sedan kapade och kört fordonet – trots att han inte har körkort.

Enligt åklagaren har männen deltagit i upploppet tillsammans och agerat i samförstånd. Samtliga sex åtalade döms nu för grovt sabotage mot blåljusverksamhet av Örebro tingsrätt, rapporterar SVT.

Sveriges Radio har räknat ihop alla fängelsestraff som utdömts i Örebro och enligt domarna har brottslingarna tillsammans tilldelats över 200 år i fängelse. Men med alla rabatter som Sverige delar ut, blir det betydligt kortare tid de dömda verkligen kommer att vara inlåsta.

Sänkta straff genom överklagan

De dömda kan dessutom överklaga till hovrätten. Idag kom beskedet att hovrätten i Skåne sänker straffen för några av fem dömda upploppsmakare från korankravallerna i Malmö förra påsken. En 17-åring får sitt straff sänkt från ungdomstjänst till ungdomsövervakning, och en annan får antalet timmar i ungdomstjänst nedsatta till 115. De andra får sina ”straff” fastställda till sluten ungdomsvård och ungdomstjänst. 

Detta för grovt blåljussabotage, som förre justitieminister Morgan Johansson (S) hävdade skulle kunna innebära livstids fängelse. Av livstid blev det 115 timmars ungdomstjänst. Se där socialdemokratisk kriminalpolitik i blixtbelysning.